Vessin terveyspalsta

Vessi_shoulders_websize.jpg

Veli-Jussi Jalkanen,
terveysasiantuntija

Tietoja kirjoittajasta »

KIRJOITUKSET

ARKISTO

19.05.2017

Superbakteerit kuriin elintavoilla rokotusten sijaan

Erilaiset tulehdustilat yleistyvät meillä voimakkaasti kansanterveyden rapistuessa.

Kuva: Mia Bergius

vessi_mia_bergius_700px.pngKärsimme nivelrikosta ja ylipainosta, ja monella on kertynyt keskivartaloon paljon tulehdusta aiheuttavaa rasvaa. Monella meistä on riittämätön nestekierto alaraajoissa, suoliston ja genitaalialueen tulehduksia, ja lisäksi huono suuhygienia aiheuttaa ientulehduksia. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (15.5.2017) korostettiin, että parhaiten tulehdukset ehkäistään mm. rokotusten avulla. Mitään aikaisemmin luettelemiani tulehdustiloja ei kuitenkaan voi, eikä kannata ehkäistä rokottamalla.

Järkevää kansanterveyspolitiikkaa olisi ymmärtää tehokkaan ennaltaehkäisyn merkitys sairaanhoidon kulujen pienentäjänä. Poliittisilla päätöksillä voisimme lähes ilmaiseksi vähentää tulehduksia ja siten ehkäistä superbakteerien yleistymistä. Huono immuunivaste yhdistettynä heikkoon fyysiseen kuntoon altistanee monet jo lähivuosina kohtalokkaille ja tappaville superbakteereille.

Elintavat tarkasteluun ja lisäravinteet käyttöön

Terveellisillä elintavoilla saisimme pidettyä immuunivasteen aktiivisena ja samalla torjuisimme tehokkaasti myös syöpää. Tähän riittäisivät vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saavutettu ihannepaino, neljä tuntia liikuntaa viikossa, 7–8 tunnin yöunet klo 22 alkaen, ravinnepitoinen ruoka ja täydentävät lisäravinteet. Suurta hyötyä on myös uudenlaisesta nestekiertoa ja kehon aktiivisuutta lisäävästä ergonomiasta.

Lisäravinteita tarvitaan, koska tyypillisellä toimistotyöntekijän matalalla energiakulutustasolla ei hyvälläkään ruokavaliolla voi saada optimaalista määrää kaikkia tarvittavia ravinteita. Yleensä puutetta on D-, E-, B12-, B6- ja B9-vitamiineista, magnesiumista, seleenistä, sinkistä, kuparista, jodista ja kromista – myös kuitua saamme yleensä liian vähän.

Suolisto oleellisessa osassa

Biohakkerina tahdon korostaa myös sitä, että hitaasti syömällä ja kunnolla pureskelemalla voimme lisätä ravinteiden imeytymistä ja vähentää ylimääräistä energiansaantia ravinnosta. Mekaanisen ruuansulatuksen lisäksi ruuansulatuselimistön toinen tärkeä tehtävä on elimistön puolustusjärjestelmän ylläpito taudinaiheuttajia vastaan. Istumatyötä tekevien kannattaa huolehtia hyvästä ryhdistä, sillä se ylläpitää suolen eteenpäin kuljettavaa liikettä nopeuttaen suolen toimintaa, mikä on erittäin tärkeää suoliston terveydelle ja immuunivasteelle. Täältä voit lukea lisää suoliston kunnosta terveyden kulmakivenä.

Pidetään itsestämmekin huolta

Olemme jo reagoineet kotieläinten ja lemmikkien tilanteeseen. Köyhtyneestä maaperästämme saadussa ravinnossa ei ole läheskään riittävästi tarvittavia ravintoaineita, ja siksi myös karjan kasvattajat antavat eläimilleen tutkitusti välttämättömiä lisäravinteita. Myös vaikkapa koiranomistajat pitävät huolta lemmikkinsä hyvinvoinnista tarjoamalla ruokaa ja lisäravinteita, joista rakas perheenjäsen saa kaikki välttämättömät ravintoaineet. Meidän on aika ryhtyä pitämään kunnolla huolta myös itsestämme parantamalla elintapojamme perusteellisesti ja pitkäjänteisesti.

Vessin ajatuksia pääset kuuntelemaan lisää suorassa lähetyksessä Tukholman Biohakkeri-tapahtumasta tänään 19.5.2017 klo 15:50. Live-lähetystä pääset seuraamaan Salli Saddle Chair -Facebookprofiilin kautta.

Seuraa meitä myös MyNewsDeskissä ja saat aina uusimman infon istumaterveydestä ja Sallin kuulumisista!