Ergonomialla eroon selkäkivuista

Selkäkipuihin on tehokas hoito ja ehkäisy. Ryhti, ryhti ja ryhti, sanovat myös Selkäliiton huippuasiantuntijat.

Uudenlainen ergonomia pelastaa selkäkivuilta

Hyvä ryhti saavutetaan helpoiten keskiraollisella liikettä myötäilevällä satulatuolilla. Tämä edellyttää että pöytätaso on juuri kyynärpään tasalla ja monitorit asennettu niin, että katse on vain hiukan alaviistoon. Lisäksi auttaa paljon, jos kyynärpäillä on pehmustettu tuki vartalon sivuilla. Reisiin ja polviin muodostuu 135 asteen kulma, joka on nivelille neutraali ja terveellisin kulma. Lantio on hieman kallistunut eteen, kuten seistessä. Näin istuen saat ylävartaloon seisomisen edut ilman seisomisen epäterveellistä kuormitusta jaloille. Vaatteiden kannattaa olla löysiä ja kiristämättömiä, etenkin lantion alueella.

Lisää liikettä

Auttaa paljon jos lisäät liikettä istumiseen: seiso ja venyttele välillä, rullaile ja kurottele, anna lantion liikkua puolelta toiselle liikettä myötäilevällä istuimella, puhu puhelut ja pidä neuvottelut kävellen. Seisominen ei ole ratkaisu istumaongelmiin – kysy vaikka seisomatyöntekijöiltä.

Istuminen selkä pyöreänä on selkäkipujen päätekijä. Lisätekijöitä ovat liikkumattomuus, ylipaino, ravinnevajeet ja tupakointi.

Selkävaivat johtuvat pääasiassa kahdesta mekanismista

Huonoryhtisessä istunnassa välilevyyn kohdistuu 30 prosenttia enemmän painetta kuin hyväryhtisessä. Se tuottaa ajan mittaan välilevysurkastuman ja/tai välilevytyrän.

Verenkierto heikentyy pienissä nikamavaltimoissa, joita ei edes ole alimman nikaman kohdalla. Perinteinen huonoryhtinen istuma-asento kiristää selän lihaksia, mikä estää veren- ja lymfakiertoa. Kun happi, ravinteet ja kudosten puhdistuminen häiriintyvät jatkuvasti, selän rappeutuminen on väistämätöntä. Nikamissa voi olla myös luukatoa. Selän nikamien toisiinsa ”nojaaviin” fasettiniveliin (48 kpl) tulee nivelrikkoa. Nivelsiteet ja pienet selkärankalihakset rappeutuvat. Lisäksi tulee “epäspesifisiä” kipuja, kun koko järjestelmä, johon kohdistuu paljon kuormaa, alkaa hajota.

Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications