Naisten genitaaliterveys

Yhteenveto

Istuttaessa tavanomaisesti epäergonomiset tuolit, kireät vaatteet ja liikkumattomuus heikentävät kudosten nestekiertoa ja hermotoimintoja ja tuottavat lantioterveyshaittoja:

  • Gynekologisen laskeutuman vaivat yleistyvät ja lantiopohjalihasten kuntouttaminen vaikeutuu.
  • Infektioherkkyys kaikissa paineen alaisissa kudoksissa kasvaa.
  • Suolen toiminta ja alaraajojen nestekierto heikkenee.
  • Syöpä ja monet muut lantion elinten sairaudet yleistyvät.
  • Genitaalien tuntoherkkyys vähenee ja elinten toiminnalliset vaivat yleistyvät.
  • Hormoni-, seksuaali- ja lisääntymisterveys heikkenee.
  • Lonkkanivelen rappeutuminen yleistyy.

Keinoja estää istumaperäisiä lantiovaivoja:             

  • Käytä keskiraollista keinuvaa satulatuolia ja oikein säädettyä laadukasta pöytäergonomiaa
  • Vältetä pitkiä yhtäjaksoisia istumajaksoja. Seisotaan ja liikutaan ainakin 2 kertaa tunnissa.
  • Käytä vyötäröltä, lantiosta ja reisistä täysin puristamattomia, ilmavia ja väljiä vaatteita
  • Ota saippuaton alapesu tavaksi ulostamisen jälkeen aina kun mahdollista.
  • Jumppaa lantionpohjan ja lantion lihakset vahvoiksi ja harrasta niitä ylläpitävää liikuntaa
  • Pidä ruokavalio tulehduksia torjuvana kasviksilla, yrteillä ja lisäravinteilla

Tarkempi taustatieto

Istumme yleensä 12–16 tuntia päivässä. Päiväsaikaan naiset joko istuvat tai kävelevät kohti seuraavaa istuinta. Pieniä taukoja istumiseen tulee seisten tehdyistä askareista ja fyysisestä treenistä. Poikkeus tähän ovat pienten lasten äidit.

Normaali istuminen perinteisillä tuoleilla muodostaa suuren uhan naisten genitaaliterveydelle. Ongelmat ilmenevät lantion ja lantionpohjan alueella ja sen sisällä. Istuminen aiheuttaa painetta herkkään mikro- ja makrokiertoon veri- ja imusuonissa (joita on noin 700 km / 100 g pehmytkudosta).

Liikkeiden ja lihastoiminnan aikaansaama häiriötön verenkierto on kudosten aineenvaihdunnan ja hyvän terveyden perustekijä.

Istuminen vaikuttaa lantion alueen tärkeisiin elimiin, kuten munasarjoihin, kohtuun, emättimeen, klitorikseen, vulvan alueelle, peräsuoleen, anukseen, virtsaputkeen ja virtsarakkoon. Ne kaikki ovat lantionpohjan lähellä, ja lantionpohja tukee niitä ja pitää paikallaan.

Istumiseen liittyviä terveysongelmia

Kuva: Istuessa paine välittyy lantion sisään lantionaukon kautta. Tämä lisää lantion sisäisten sairauksien riskiä.

  1. Verenkierron häiriöt lantion alueella. Istuimen pehmuste luo painetta lantionaukon kautta työntämällä pehmytkudoksia (iho, rasva, lihakset, yhdistävät kudokset) istuinluiden väliseen tilaan. Paine leviää sisäänpäin ja vaikuttaa kaikkiin lantion alueen sisäelimiin.
  2. Syöpä ja muut sairaudet. Naisten syövistä 24 prosenttia (ja miesten syövistä 47 prosenttia) esiintyy lantiomaljassa, vetoisuudeltaan noin litran kokoisella alueella (miehillä hieman yli litra). Huono verenkierto häiritsee aineenvaihduntaa ja tekee kudoksista happamampia, minkä tiedetään olevan syöpäriski. Syövän lisäksi lisääntyvät monet muut sairaudet.
  3. Lantion sisällä olevien elinten tulehdukset. Istuimen pehmusteet lisäävät lämpötilaa ja kosteutta genitaalialueella, mikä helpottaa patogeenien siirtymistä anuksen alueelta vulvan alueelle ja lisää niiden kasvua. Huono verenkierto estää valkosolujen ja muiden puolustajien pääsyn alueelle tuhoamaan patogeenejä, jotka ovat päässeet ohuen ihon lävitse. Näin tulehdus pääsee vauhtiin ennen kuin immuunipuolustus ehtii pysäyttää sen. Antibiootteja käytetään yleensä tulehduksen hoitoon, mikä puolestaan heikentää vastustuskykyä, koska ne tappavat mikrobeja suolistossa.
  4. Lantionpohjalihasten ja peräsuolen ongelmat. Perinteisillä tuoleilla istutaan suurin osa ajasta huonoryhtisesti. Ylävartalon paino ja huono asento lisäävät painetta vatsaontelossa, mikä puolestaan on suurin gynekologisen laskeuman riski; lantion sisäiset elimet luisuvat pysyvästi alaspäin. Istuminen painaa kehoa tuolin pehmusteisiin, mikä häiritsee peräsuolen normaalia toimintaa, sillä kaikki lantionpohjan kudokset, mukaan lukien peräaukko, puristuvat ylöspäin ja peräsuoli jää painekentän sisään.
  5. Pudendal-hermon ja -verisuonten toimintahäiriöt. Haaroista tyypillisesti kireät pikku- ja pitkät housut ja jatkuva istuminen aiheuttaa jatkuvaa kudospainetta genitaalialueen pehmytkudoksiin, suoniin ja sitä kautta myös hermoihin. Pudental-valtahermo kulkee häpyluun päällä ja litistyy helposti sitä, vasten kuten myös suonetkin. Nämä ongelmat ovat yleisimpiä naisilla, jotka pyöräilevät tai ratsastavat paljon tai istuvat yksiosaisella satulatuolilla. Tilanne pahenee entisestään, jos työ vaatii nojautumista eteenpäin (esim. hammaslääkärit, laborantit), jolloin hermot painuvat häpyluuta vasten. Tällaisissa olosuhteissa voidaan odottaa muutoksia verenkiertoon, ja hermojen herkkyyden on raportoitu vähenevän.
  6. Lonkaanivelen rappeutuminen ja huono lantion asento. Istuttaessa normaalisti istuttaessa lantio ei ole yleensä terveesti pystyssä ns. ”seisomaryhdissä” vaan n.70-80 asteen lantiokulmassa tuoliin nähden. Lantion kallistuminen taaksepäin tuottaa monenlaisia haittoja yläruumiissa ja sisäelimissä.
    Tuoli myös puristaa alareisiä alhaalta päin ja aikaansaa lonkkanivelen pään puristumisen lonkkamaljan yläreunaa vasten. Näin lonkkamaljan ruston normaali paineen vaihtelu (kuten kävellessä) vähenee, aineenvaihdunta huononee ja näin nivelrikkoon johtava rappeutumisilmiö käynnistyy. Nivelrikkoinen eli samalla tulehtunut lonkkanivel heikentää myös muiden kudosten vointia.
  7. Endometrioosi kehittyy pitkällisen istumisen aiheuttamista olosuhteista. Kaikki paikalliset puolustusmekanismit ovat heikentyneet, koska alueen verenkierto ja immuunipuolustus on häiriintynyt.

Kuva: Liian paljon ja väärällä tavalla istuvien naisten pudendal-hermon herkkyys vähenee, mikä vaikuttaa seksiin ja peräaukon toimintaan.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Miten välttää istumavaivoja lantion alueella

Pääasia on varmistaa verenkierron toimivuus mahdollisimman hyvin. On myös tärkeää huolehtia genitaalialueen tuuletuksesta istuttaessa, sekä aktiivisesta aineenvaihdunnasta. Seuraavista keinoista on apua ja hyötyä

Käytä kaksiosaista liikettä myötäilevää satulatuolia, jolla saavutetaan seuraavat edut:

Kuva: Optimaalisen Salli-tuolin keskirako estää haitallisen paineen genitaalialueelle ja takaa hyvän ilmanvaihdon.

  1. Keskirako poistaa paineen lantionpohjasta ja vulvan alueeltaja lantion sisällä oleville elimille; näin ei käy perinteisillä tuoleilla tai yksiosaisilla satulatuoleilla.
  2. Keskirako palauttaa paremman ilmanvaihdon, mikä tarkoittaa alhaisempaa lämpötilaa ja kuivempaa ihoa = pienempi haitallinen mikrobiaktiivisuus iholla peräaukon ja sukupuolielinten alueella.
  3. Istuimen keinumekanismi lisää automaattisesti lantion ja alaselän fyysistä aktiivisuutta, mikä puolestaan aktivoi verenkiertoa ja immuunitoimintoja kudosten sisäisiä tulehduksia vastaan.
  4. Satulatuoli-istuminen (oleellista on keskirako joka antaa tilaa häpyluulle) auttaa saamaan hyvän asennon. Tämä vähentää painetta vatsaontelossa ja siten myös lantion sisäelimiin ylhäältä kohdistuvaa painetta.
  5. Hyvä asento ja keskirako auttavat myös peräsuolta toimimaan normaalisti, pienentävät sen halkaisijaa ja vähentävät siten painetta kohtuun, rakkoon ja emättimeen.

Löysät ja viileät vaatteet, jotka eivät aiheuta painetta lantion alueella

Löysät vaatteet auttavat verenkiertoa toimimaan normaalisti eivätkä kiristä pakaroita ja genitaalialuetta, kuten monet muodikkaat vaatteet tekevät. Tällä on merkitystä myös alaraajojen ja alavatsan verenkierron kannalta. Sukkahousut ja alusvaatteet, jotka jättävät iholle punaisia jälkiä, ovat haitallisia, samoin kuin puristavat vyöt. Housut, joissa keskisauma painuu syvälle häpyhuulien väliin, ovat ymmärrettävästi huonot verenkierrolle ja mukavuudelle. Kun valitset vaatteita, testaa niitä istuma-asennossa. Tutki tarkasti, etteivät ne paina sinua ollenkaan tyypillisessä istuma-asennossasi. Kaikkien peräaukon ja genitaalialueen kankaiden tulee olla ilmavia. Pitkäaikainen paine iholle vähentää tärkeää tuntoherkkyyttä.

Liikunta

On erittäin järkevää pitää taukoja istuntojen aikana; puhelujen ajan voit kävellä (käytä korvakuulokkeita) tai mieluiten kulkea ylös ja alas portaita. Älykkäät työnantajat pitävät kuntoiluvälineitä (gymstickit, flexitangot, käsipainot, kahvakuulat, venytysmatot, askellaudat, hyppynaru) saatavilla työpaikalla. Puhelujen tai epävirallisten tapaamisten aikana voit tehdä ns. hidasta treeniä. Muutaman minuutin kuluttua verenkiertosi lisääntyy pitkäksi ajaksi, mutta et hikoile tai hengästy. Tämä eliminoi kehosi (ja aivojen) “nukahtamisen”, joka johtuu heikentyneestä verenkierrosta. Lantionpohjan ja sen lihasten kunnosta huolehtiminen testaamalla ja tekemällä niitä rentouttavia ja vahvistavia harjoituksia on osa älykästä ja viisasta henkilökohtaista terveydenhuoltoa.

Työpaikan yksityiskohtainen optimointi

On ergonomisesti hyödyllistä säätää tuoli, pöytä sen mukaan luetko vai kirjoitatko, säätää monitorien etäisyys ja korkeus, käyttää kyynärtukia ja valita sopiva tekstin fonttikoko. Tietoisuus hyvästä ergonomiasta ja aktiivisuus sen toteuttamiseksi rentouttaa ylävartalon, mikä vaikuttaa positiivisesti myös lantion alueeseen.

Riskejä on paljon, mutta on olemassa myös helpot keinot välttää niitä. Parantamalla lantion alueen terveyttä parannat samalla koko istuma-, genitaali-, lisääntymis-, hormoni- ja seksuaaliterveyttä. Tarvitaan vain tietoisuutta ja aktiivisuutta toteuttaa riskejä ehkäisevät toimenpiteet. Parasta on, että voit tehdä kaiken tämän itse.

Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications