Vinkkejä etätyöhön

Tietokoneella työskentelevä huonoryhtinen mies istuu toimistotuolilla väsyneen näköisenä. Työterveyslaitoksen mukaan tuottavuus etätöissä on 18 % heikompaa kuin toimistolla  (HS 10.10.2023: Parempaa etätyötä).

Huono tuottavuus johtuu pääasiassa ”keittiönpöytä & läppäri”-tasoisesta huonosta ergonomiasta ja sen aiheuttamista istumaperäisistä vaivoista, joista seuraa viihtymättömyyttä koneen ääressä.

Alaviistoon pientä läppäriä katsoessa huono ryhti pienentää hengitystä, kaulalihasten kireys haittaa aivojen verenkiertoa, asento jumittaa hartioita, hidastaa suolistontoimintaa ja vioittaa alaselkää. Myös alaraajojen nestekierto toimii heikosti ja nivelet ovat puristuksissa väärissä kulmissa. Ajan mittaan vaivat vaan pahenevat.

Paras työpiste kotitoimistoonTietokoneella työskentelevä ryhdikäs punahiuksinen nainen istuu satulatuolilla.

Huonosta työn tuottavuudesta on kuitenkin mahdollista päästä eroon hankkimalla alla kuvattu kalustekokonaisuus, parhaassa tapauksessa työnantajan kustantamana.

  1. Keskiraollinen keinuva Salli Satulatuoli, jonka liike aktivoi lantion ja keskivartalon kudoksia ja eliminoi paineen lantionpohjan alueelta. Jos keinuliike ei miellytä, valittavissa on myös kallistussäädettävä malli.
  2. Mahakololla ja kyynärpehmikkeillä varustettu helposti ja nopeasti säädettävissä oleva työpöytä, joka rentouttaa hartiat ja olkapäät.
  3. Täsmälleen oikealle korkeudelle ja etäisyydelle asetettu Ultrawide-monitori, jotta päätä ei tarvitse roikottaa eikä työntää eteen.
  4. Optimoitu valomaailma työpisteellä. Pimeänä aikana kirkasvalolampun käyttö aamulla ja aamupäivällä tuo lisää virkeyttä ja säätää kehon oikeaa vuorokausirytmiä.

Lue lisää: fysioterapeuttiemme laatima etätyöopas ja taukojumppavinkit

Lisää virtaa etätyöpäivään

Kun työntekijä vielä käyttää lantiolta väljiä ja ilmavia vaatteita ja liikkuu pari kertaa tunnissa, työn tuottavuus on paljon parempaa kuin toimistolla tavanomaisia kalusteita käyttäen.

Tasainen veren sokeri (nopeita hiilihydraatteja vältellen), vilkas suoliston toiminta, hyvä uni sekä kuitupitoiset ja ravinnetiheät ruuat auttavat aivoja maksimisuorituksiin, pitävät energisinä ja estävät huonoja fiiliksiä.

Myös lisäravinteista on hyötyä. Päivässä kannattaa ottaa 3–4 g Omega-3-rasvahappoja, 20 mg sinkkiä, 2 mg kuparia, 200 mcg seleeniä, 700 mg magnesiumia, 100–150 mcg D-vitamiinia, 2–6 g C-vitamiinia ja 50 mg E-vitamiinia.