Työterveyslaitos, Aivot ja teknologia -tiimi

Työterveyslaitoksen Aivot ja teknologia -tiimin arvio muunneltavasta työasemasta
Työterveyslaitoksen Aivot ja teknologia -tiimin kolme jäsentä kokeili noin kahden kuukauden ajan kahta eri Salli Systemsin satulatuolisukupolvea yhdessä Sallin korkeussäätöisen pöydän ja tavallisen toimistotuolin kanssa. Testiryhmän jäsenet olivat 28–33-vuotiaita hyväkuntoisia miehiä, joilla ei ole todettu selkävikoja. Kyseessä ei ollut tieteellinen tutkimus, vaan kevyt käyttötilanteen testi.

Satulatuolien uudemmissa versioissa oli muun muassa lisätty pehmustetta takapuolen alle ja lyhennetty tuolin kärkeä. Testiryhmän mielestä tuoleihin tehdyt muutokset olivat hyviä. Niissä oli aiempaa mukavampi istua. Korkeussäätöisessä pöydässä oli vartalolle syvennys, jonka ansiosta asentoa pystyi tukemaan kyynärpäillään.

Yleisesti testiryhmän mielestä korkeussäätöinen pöytä, satulatuoli ja tavallinen toimistotuoli mahdollistavat suuren vaihtelun päivittäisessä työasennossa. Testiryhmä koki, että asennon vaihtelu perinteisen istumisen, satulatuoli-istumisen ja seisomisen välillä auttaa ylläpitämään vireyttä työpäivän aikana. Myös satulatuolin suoman liikkuvuuden koettiin pitävän vireyttä yllä paremmin kuin paikallaan olon.

Lisäksi pöydässä oleva vartalosyvennys helpottaa pöydän käyttöä tukena sekä mahdollistaa hiiren ja näppäimistön monipuolisemman etäisyyden säätelyn käyttäjästä.

Työterveyslaitos, Aivot ja teknologia -tiimi
Helsinki, 20.6.2012