Genitaalialue

Noin 50 prosenttia Euroopan aikuisväestöstä kärsii ainakin ajoittain jonkinlaisista fyysisistä genitaaliterveyshäiriöistä. Istumme genitaaliemme päällä, ja istuminen vaikuttaa suuresti genitaalien nestekiertoon, hermotoimintoihin ja aineenvaihduntaan.

Miehillä on tapana istua lantio taaksepäin käännettynä. Tämä alitajuinen tapa helpottaa peniksen juureen kohdistuvaa painetta häpyluun päällä, missä genitaaleihin menevät hermot ja verisuonet sijaitsevat. Kaksiosaista satulatuolia käytettäessä peniksen alaosaan (josta noin 9 cm on on häpyluun päällä, lantion alla, kivesten takana) ei kohdistu samanlaista painetta kuin keskiraottomia satulatuoleja käytettäessä. Genitaaleihin kulkevaan pudendaalihermoon ja -suoniin kohdistuva haitallinen paine jää lähes kokonaan pois. Istumapaineen kohdistaminen istuinluille (ischial tuberosities), saa myös tärkeän lymfakierron toimimaan paremmin.

Miehet pitävät jalkansa levitettyinä vähentääkseen kivesten alueelle muodostuvaa painetta, joka on seurausta istuessa kiristyneistä yksisaumaisista housuista. Kireät vaatteet pitävät kivekset liian tiukasti kiinni lämpimässä vartalossa. Sperman tuotanto ja laatu on herkkä lämpötilan nousulle. Keskiraollinen satulatuoli laskee kivesten lämpötilan takaisin optimiarvoon (33°C), kun istuttaessa perinteisellä tuolilla kivesten lämpötila nousee usein ruumiinlämpöön eli noin 37 asteeseen.

Miespyöräilijöillä häpyluun päällä oleviin kudoksiin kohdistuvan rajun paineen on todettu aiheuttaneen impotenssia ja kivessyöpää. Sama ilmiö on nähtävissä myös yksiosaisten satulatuolien käyttäjillä.

Myös naisilla pyöräilyn on todettu aiheuttaneen ulkoisten sukuelinten vaurioitumista, joka on johtanut alueen tuntoherkkyyden vähentymiseen. Ratsastajilla ja keskiraottoman satulatuolin käyttäjillä voi esiintyä samankaltaisia ilmiöitä.

Tiukat vaatteet ja verenkiertoa heikentävä pitkäkestoinen istuminen, yhdistettynä terveyssiteiden ja pikkuhousunsuojien käyttöön lisäävät naisten genitalaalialueen infektioita. Kaksiosaisella satulatuolilla istuminen pienentää tätä riskiä. Useimpien naisten mielestä riittämätön rako tai keskiraoton satulatuoli tuntuvat epämiellyttävältä häpyluun alueella. Tunne johtuu hermojen ja verisuonten puristumisesta tuolin ja häpyluun väliin. Paine johtaa myös heikentyneeseen verenkiertoon, joka jo itsessään on terveysriski.

Keskiraollinen satulatuoli rohkaisee sekä miehiä että naisia kallistamaan lantiotaan eteenpäin ilman haitallista painetta häpyluussa tai genitaalialueella. Tämä auttaa säilyttämään luonnollisen lordoosin eli alaselän lannenotkon. Keskirako helpottaa tehokkaasti genitaalialueeseen kohdistuvaa painetta ja auttaa säilyttämään turvallisen loivan kulman reisien ja ylävartalon välillä.