Kehossa on 4–6 litraa verta ja lisäksi imunestettä, joka puhdistuu kulkiessaan 600–700 imusolmukkeen kautta. Neste liikkuu 400 000–500 000 kilometrin mittaisessa suonistossa; jokaisessa kilossa kudosta on 7 000 kilometriä suonia. Vain yksi litra verta liikkuu sydämen pumppauksen ansiosta. Kaikki muu neste kehossa liikkuu lihasten ja muiden pehmytkudosten liikkeiden voimasta.
Tavanomainen kumarassa istuminen, tiukat vaatteet, huono ravitsemus ja fyysinen passiivisuus häiritsevät suuresti tätä herkkää nestekiertojärjestelmää. Häiriöistä seuraa mitä erilaisimpia vaivoja ja epämukavuutta. Verenkierron herkkyyttä voi testata sulkemalla verisuonen kämmenselästä painamalla sitä kevyesti sormenpäällä. Testi havainnollistaa pienessä mittakaavassa, miten dramaattisesti nestekierto häiriintyy sille epäedullisen elämäntapamme ansiosta.
Kaksiosaisella satulatuolilla istuminen pienentää lantion kudoksiin kohdistuvaa painetta, estää vaatteita kiristymästä, suurentaa raajakulmia ja aktivoi lihastoimintaa nopeuttaen siten verenkiertoa ja lymfajärjestelmän toimintaa. Vaikutus on vahvimmillaan perinteisen toimistotuolin aiheuttamilla ongelma-alueilla kuten reisissä, pakaroissa, genitaalialueella, selässä ja alaraajoissa. Verenkierto lisääntyy myös tyypillisillä jännitysalueilla, kuten yläselässä.
Myös alaraajat hyötyvät ratsastuksenomaisesta istumisesta, sillä lonkka- ja polvikulmat suurenevat, jolloin alaraajoja on helpompi käyttää ja niin sanottu ”lihaspumppu” toimii paremmin. Istuinluut kantavat suurimman osan vartalon painosta, mikä taas vähentää puristusta pakaroissa ja reisissä. Muun muassa suuri pakaralihas jää kokonaan istumapainealueen ulkopuolelle.
Viisas istuja valitsee myös väljät housut tai hameen ja puristamattomat alusvaatteet. Nestekierron kannalta edullisinta olisi käyttää löysiä vaatteita, jotka eivät purista vyötäröä.