Istuminen on uhka terveydelle. Monissa tutkimuksissa on todettu istumisen häiritsevän kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kaikki viittaa siihen, että perinteinen istuminen estää mikro- ja makroverenkiertoa (veri ja lymfa) kaikkialla kehossa.
Koska optimaalinen istuminen (kaksisosainen satulatuoli, väljät vaatteet, työympäristö siten suunniteltu, että päivän aikana on pakko liikkua) on hyvin huonosti tunnettua, on vallalla käsitys, että seisominen ratkaisisi istumisongelman työpäivän aikana. Näin ei kuitenkaan ole.
Seisomisen aiheuttamia ongelmia
- Jatkuva paine polvien ja lonkkien rustoissa aiheuttaa niveltulehdusta. Rustot tarvitsevat rytmikästä paineenvaihtelua voidakseen imeä itseensä ravinteita ja happea solujen uudistumista varten. Seisomisen aiheuttama jatkuva paine estää tämän, ja on syy siihen, että seisoma-ammateissa niveltulehdus on yleistä.
- Työkseen seisovat kärsivät suonikohjuista, selluliitista ja turvotuksesta. Lihasten aktiivisuus vaihdettaessa painoa jalalta toiselle on aivan liian vähäistä, jotta verenkierto jaloissa olisi riittävää.
- Seisominen aiheuttaa usein selkäongelmia. Myös selän rakenteiden ja kudosten verenkierto tarvitsee liikettä toimiakseen kunnolla ja taatakseen terveen selän. Seistessä liikettä ei synny tarpeeksi, kun taas liikettä myötäilevällä satulatuolilla oikein istuen liikettä tulee riittävästi. Seisominen aiheuttaa selkäongelmia vielä helpommin, jos henkilöllä on yhä yleistyvä skolioosi, huono selkärangan tai lantion asento tai jokin muu tuki- ja liikuntaelinten häiriö tai epätasapaino.
- Lihasjännitykset voivat lisääntyä. Jatkuva staattinen asento, jossa keho on seistessä, aiheuttaa helposti lihasjännityksiä jaloissa, pakaroissa ja selässä. Jännitykset estävät verenkiertoa ja pahenevat ajan myötä.
- Jalkavaivat. Työssään seisovat ihmiset kärsivät usein säännöllisistä jalkojen tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Niiden parantamiseksi kokeillaan usein erikoisjalkineita ja terapiaa.
- Seisominen väsyttää. Ylipainoiset henkilöt ja etenkin vanhukset kokevat seisomisen liian raskaaksi ja väsyttäväksi. Tämä johtuu lihasjännityksistä ja virkistävän liikkeen puuttumisesta, sekä verenkierron häiriintymisestä.
Seisoma-ammateissa työskentelevät eivät yleensä pidä seisomisesta. He ovat ehkä tottuneet siihen ja tulevat sen kanssa toimeen, mutta yllämainitut ongelmat kehittyvät kuitenkin heidän kehoissaan, ilman että he ovat siitä välttämättä itse tietoisia.
Kokopäiväinen seisominen ilman terveysongelmia onnistuu vain harvoilta; henkilön pitää olla hoikka ja hänellä on oltava lihasvoimaa sekä hyvä ryhti ja tasapaino. Istuminen kaksiosaisella, liikettä myötäilevällä satulatuolilla on ehdottomasti ylivoimainen ratkaisu töissä tapahtuvaan pitkäaikaiseen istumiseen.
Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications