Mitä hyötyä on Salli Satulatuolilla istumisesta?
- Hyvä ryhti
- Terve selkä
- Toimiva nestekierto
- Syvempi hengitys
- Aivoille tarpeeksi happea
- Istut aktiivisesti
- Pysyt virkeänä
Satulatuolilla on helppo pitää ryhdikäs asento koko päivän – toki taukoja unohtamatta.
Mikä on satulatuoli?
Satulatuoli on korkeussäädettävä tuoli, jolla istutaan ryhdikkäässä asennossa, selkä suorana ja hartiat rentona. Jalat ovat vartalon sivulla, aivan kuten ratsastajalla, eivät edessä niin kuin perinteisillä tuoleilla istuttaessa. Sivusta katsottuna istujan olkapää, lonkka ja kantapää ovat samalla linjalla, eli samassa asennossa kuin seistessä. Tällöin asento on tasapainoinen eikä selkänojaa tarvita; emmehän seistessäkään kaipaa selälle tukea.
Mikä erottaa Salli Satulatuolin muista satulatuoleista?
Salli Satulatuolin tärkeimmät, ainutlaatuiset ominaisuudet ovat kaksiosainen keinuva istuin ja istuimen anatominen muotoilu.
Painottomassa tilassa selkäranka asettuu neutraaliasentoonsa. Selän asento on sama kuin satulatuolilla istuessa.
Kaksiosainen istuin
Vain keskiraollisella satulatuolilla istuma-asennon voi pitää helposti hyvänä koko päivän. Ryhdikkäässä asennossa istuessa, tai seistessä, lantio on pystyasennossa. Tällöin selkärankaan muodostuu automaattisesti notko alaselkään ja koko selkäranka suoristuu omaan luonnolliseen ja neutraaliin asentoonsa, johon se asettuu esimerkiksi vedessä kelluessa. Istuimen keskirako on välttämätön hyvän asennon säilyttämiseksi, sillä ilman sitä tuoli alkaa painaa genitaalialuetta, kun suuri määrä hermoja jää puristuksiin tuolin ja vartalon painon väliin. Tällöin istuja vaistomaisesti keikauttaa lantiota taaksepäin, poispäin ikävästä paineen tunteesta, ja silloin selkä pyöristyy.
Miksi selkä pyöreänä istuminen on vaarallista?
Alaselän nikamilla ei ole omaa verenkiertoa, vaan ne saavat tarvitsemansa hapen ja ravinteet ympäröivistä kudoksista. Selän pyöristyessä alaselän lihakset venyvät ja kiristyvät, jolloin niiden verenkierto heikkenee ja happea ja ravinteita kulkeutuu nikamiin entistä vähemmän. Vähitellen nikamien välissä ikään kuin iskunvaimentimena toimiva välilevy saattaa surkastua kokonaan pois, jolloin nikamien luut hankaavat kivuliaasti toisiaan vasten. Tällöin on kyseessä nivelrikko.
Toinen vaaratekijä selkä pyöreänä istumisessa on välilevyihin epätasaisesti kohdistuva paine. Tässä asennossa nikamat “avautuvat” ja osa painosta siirtyy pois luisilta rakenteilta pehmeälle välilevylle. Ajan mittaan jatkuva vääränlainen paine saattaa rikkoa välilevyn, jolloin puhutaan välilevyn pullistumasta eli prolapsista. Välilevyn sisällä oleva geelimäinen massa purskahtaa ulos, ja painaa iskiashermoa. Tila on erittäin kivulias, ja saattaa vaatia jopa leikkauksen.
Alaselkäongelmien välttämiseksi paras ratkaisu on istua keskiraollisella satulatuolilla, jolloin selän voi pitää suorassa eikä sitä tarvitse pyöristää epämukavan istumapaineen takia.
Keinuva istuin
Alaselässä on usein kireät lihakset ja heikko verenkierto. Jo pienikin liike lisää verenkiertoa alueella, mikä hyödyttää sekä lihaksia että myös selkärangan nikamia ja välilevyjä. Keinuvalla istuimella on myös mahdollista jumpata päivän mittaan, esimerkiksi nostamalla jalat irti lattiasta ja keinuttelemalla istuinta syviä vatsalihaksia aktivoimalla. Verenkierron lisäksi myös lymfakierto virkistyy liikkeestä.
Anatominen muotoilu
Salli Satulatuolit pehmustetaan ja verhoillaan käsin. Tämä antaa meille mahdollisuuden hienosäätää pehmustetta niin, että se haittaa mahdollisimman vähän kehon luontaisia toimintoja kuten verenkiertoa ja nestekiertoa. Sallilla istuessa istumisen paine kohdistuu hyvin pienelle alueelle istuinluiden kohdalle ja esimerkiksi iso pakaralihas jää painealueen ulkopuolelle. Istuimessa on lisäksi sisäreisien alla kovera kohta, jotta jalkojen nestekierto toimisi mahdollisimman häiriöttä. Ja luonnollisesti istuimen keskirako poistaa kokonaan paineen genitaalialueelta ja mahdollistaa selän pitämisen suorana.
Sallin terveysvaikutukset
Satulatuolilla istumalla voi ehkäistä monenlaisia terveysongelmia, kuten hartia- ja selkäjumeja, nivelvaivoja, päänsärkyä ja väsymystä, genitaalialueen ongelmia sekä aineenvaihduntaan ja ruuansulatukseen liittyviä ongelmia.
Näin Salli Satulatuoli vaikuttaa terveyteesi
Hyvä asento auttaa välttämään niska- ja hartia-alueen kireyksiä sekä alaselkävaivoja, kuten esimerkiksi nivelrikkoa ja välilevyn pullistumaa. Keinuva istuin tekee istumisesta aktiivista.
Ryhdikkäässä asennossa vatsa ja suolisto eivät puristu kasaan ja lisäksi keinuvan istuimen liike edesauttaa suolen toimintaa.
Satulatuolilla polviin sekä ylävartalon ja reisien väliin muodostuu noin 135 asteen kulma. Loiva kulma vähentää polvi- ja lonkkasairauksien riskiä.
Loivat nivelkulmat eivät häiritse verenkiertoa ja lymfakiertoa niin paljon kuin perinteisen istumisen 90 asteen kulmat. Jalkojen turvotus vähenee toimivan nestekierron ansiosta. Jo pienikin liike keinuvalla istuimella edistää nestekiertoa.
Istuimen keskiraon ansiosta lantion alueen sisäelimiin kohdistuu vain vähän istumapainetta.
Tuoli ei paina genitaalialuetta, mikä on eduksi esimerkiksi eturauhasen terveydelle.
Ryhdikkäässä asennossa pää on pytyssä, eikä kumartuneena eteenpäin. Kaulan lihakset eivät kiristy ja paina aivoihin happea kuljettavia verisuonia. Kun aivot saavat tarpeeksi happea, vireystila pysyy hyvänä.
Miten satulatuolilla istutaan?
Usein kuulee sanottavan, että satulatuoli pakottaa istujan oikeaan asentoon. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan satulatuolilla voi istua hyvinkin huonossa asennossa, jos ei tiedä muutamaa perusasiaa. Alla kolme tärkeintä huomioitavaa seikkaa. Aiheesta lisää sivulla Näin istut Sallilla oikein.
Istu tarpeeksi korkealla
Voit aluksi nostaa istuimen niin korkealle, että jalat roikkuvat ilmassa. Laske sitten istuinta vähitellen, kunnes jalat ovat tukevasti lattialla. Polvissa, sekä reisien ja ylävartalon välillä, on nyt noin 135 asteen kulma.
Miksi? Loiva kulma mahdollistaa lantion kääntymisen eteenpäin, jolloin alaselkään muodostuu selkärangan neutraaliasennon mukainen notko. Liian matalalla istuessa jalat on helppo pitää edessä, ei sivulla, jolloin selkäranka helposti pyöristyy väärään asentoon.
Istu tarpeeksi perällä
Istu tuolissa niin takana, että pakarat ovat tuolin takareunalla.
Miksi? Jos istut liian edessä, istuimen reuna painaa sisäreisiä ja genitaalialuetta, ja tuoli tuntuu kovalta. Oikeassa asennossa istuinluut asettuvat tuolilla kohtaan, jossa on eniten pehmustetta.
Pidä jalat sivulla
Satulatuoli-istumisessa haetaan samaa asentoa kuin seistessä: sivusta katsoen kantapää, lantio ja olkapää ovat samalla linjalla.
Miksi? Jos jalat ovat edessä, selkä pyöristyy helposti väärään asentoon. Jalkojen vieminen sivulle kääntää lantiota eteenpäin, jolloin alaselkään pääsee syntymään luonnollinen notko ja selkä oikenee.
Optimoi myös työympäristösi
- Satulatuolilla istutaan korkeammalla kuin perinteisellä tuolilla, joten tarvitset säätyvän pöydän.
- Paras vaihtoehto on mahakololla varustettu pöytä. Pääset tarpeeksi lähelle, saat tukea kyynärpäille ja ylävartalolle ja voit pitää hartiat rentona.
- Monitorin yläreunan tulisi olla silmien tasalla, niin päätä ei tarvitse kumartaa eteenpäin. Jos käytät läppäriä, hanki kätevä monitorivarsi ja teline.
- Pidä taukoja pitkin päivää, työskentele välillä seisten, kävele puheluiden aikana ja pidä työpisteen lähellä jumppavälineitä lyhyitä jumppahetkiä varten.
Mihin työtehtäviin satulatuoli sopii?
Satulatuoli sopii lähes kaikkiin istuen tehtäviin töihin, ja myös moniin joita on perinteisesti tehty seisten. Satulatuolikäyttäjiä ovat terveydenhuollon ja hammashuollon ammattilaiset, eläinlääkärit, koulujen ja lastentarhojen opettajat, toimistotyöntekijät niin kotona kuin konttorilla, kampaajat, hotellien vastaanottovirkailijat, teollisuuden asentajat ja kokoonpanolinjoilla työskentelevät, kauneudenhoitoalan ammattilaiset, kassahenkilöt… lista on loputon.
Lisävarusteet auttavat räätälöimään tuolin hyvinkin erilaisiin tehtäviin: valikoimassa on erilaisia käsitukia esimerkiksi kirurgien tai kelloseppien käyttöön, jalkasäätöinen korkeussäätö terveydenhuoltoon, antimikrobiset pyörät laboratorio-olosuhteisiin tai teollisuuspyörät epätasaiselle betonilattialle sekä esimerkiksi venyttelytuki lääkärien avuksi pitkiin leikkauksiin, joiden aikana asennon vaihtaminen on vaikeaa.
Miksi valita Salli Satulatuoli?
Vain Sallissa on anatomisesti muotoiltu kaksiosainen istuin, joka häiritsee kehon toimintoja mahdollisimman vähän.
Ainutlaatuinen, omaa tuotekehitystämme oleva hierova ristikko Salli Base virkistää jalkojen verenkiertoa ja aktivoi akupisteitä.
Satulatuolit valmistetaan tilauksen mukaan juuri sinun toiveidesi mukaan: voit valita verhoilun materiaalin ja värin, ristikon mallin ja värin ja pyörien värin. Halutessasi saat tuolin omalla nimelläsi tai yrityksesi logolla varustettuna.
Asiantuntevat jälleenmyyjämme opastavat oikean istuma-asennon löytämisessä, ja voit olla aina suoraan meihin yhteydessä kun haluat keskustella ergonomiasta. Myymälämme Triplassa Pasilassa palvelee arkisin klo 11-19.
Laadukkaat materiaalit: istuinpeltinä 3-millinen teräslevy, verhoilu aitoa nahkaa, keinonahkaa tai kangasta. Sallin voi myös pehmustaa ja verhoilla uudelleen, ja kaikki osat pyöristä istuimeen ovat sekä vaihdettavissa että kierrätettävissä.
Salli on kehitetty yhdessä fysioterapeuttien ja muiden asiantuntijoiden kanssa jo yli 30 vuotta, ja tuolin muotoilu perustuu anatomian ja fysiologian perusteelliseen tuntemukseen.
Myös pöytiä ja lisävarusteita. Tutustu tuotteisiin tai löydä juuri sinulle sopiva satulatuoli kätevästä Tuotevalitsimestamme.
Sallilla on sekä avainlippu että Design from Finland -merkki.
Satulatuoleilla on 10 vuoden takuu. Jokainen tuoli on yksilöitävissä istuimessa olevan Salli-kilven tuotenumeron perusteella.
Miten Salli Satulatuoli sai alkunsa?
Salli Satulatuolin keksijä ja Salli Systemsin perustaja Veli-Jussi Jalkanen sai idean satulatuoliin omista selkävaivoistaan. Aktiivisesta ja terveellisestä elämästä huolimatta selkäkivut vaivasivat toimistopöydän ääressä vaikka tilanhoito sujuikin hyvin hevosen selästä. Tästä syntyi ajatus, että ratsastuksenomainen asento voisi toimia myös toimistossa. Ensimmäinen kokeilu oli jakkaran päälle asetettu satula, mutta vaikka ryhdikäs asento tuntuikin hyvältä, istuin ei ollut tarpeeksi mukava pitkäaikaiseen paikallaan istumiseen. Istuinta kehitetiin oman tilan pajan ja paikallisten verhoilijoiden kanssa, ja lopputulos oli nähtävissä ensimmäistä kertaa vuoden 1990 Geneven keksintömessuilla. Matka jatkui kohti yhä terveellisempää ja mukavampaa istumista, kun valikoimaan tuli ensin kaksiosainen ja vähän myöhemmin keinuva istuin.
Tällä hetkellä yhden miehen keksinnön ympärille rakentunut yritys työllistää noin 40 henkeä ja tuotteita viedään yli 80 maahan ympäri maailmaa. Valikoimassa on satulatuolien lisäksi myös pöytiä ja lisävarusteita. Kaiken takana kulkee punaisena lankana mahdollisimman terveellinen istuminen, joka ei perustu vain hyvään istuma-asentoon vaan ottaa huomioon myös ravinnon, taukoliikunnan, vaatetuksen ja jopa valaistuksen.