Me istumme genitaaliemme päällä, mikä on haitallista verenkierrolle, hermotoiminnoille ja imunestekierrolle. Kämmenselästä voi sulkea verisuonen sormenpään kevyellä painalluksella – yläruumiin paino litistää helposti suuren määrän hermoja ja suonia tukkoon reisissä, pakaroissa, lantionpohjassa ja genitaalialueella. Myös hermotoiminnot häiriintyvät.
Hyvä istuin kannattelee yläruumista istuinluista, ei lihaksista. Miehen häpyluun takareuna on suoraan lantion alla. Estääkseen häpyluuta litistämästä genitaalien hermoja ja verisuonia miehet kallistavat istuessaan huomaamattaan lantiota taaksepäin, minkä seurauksena alaselän nikamat asettuvat huonoon asentoon, koska selkä on pyöreänä eikä notkolla kuten pitäisi.
Kuva: Miehen genitaalialue sivulta ja edestä
Perinteisellä tuolilla istuttaessa tuolin pehmusteet painavat lantionaukosta pehmytkudoksia ja näin aikaansaavat painekentän kehon sisään lantion alaosaan. Pitkään jatkuessaan (kuten istumatyöläisillä) tämä paine ärsyttää lantion sisäisiä elimiä (virtsarakko, eturauhanen, peräsuoli), ja altistaa niitä sairauksille kuten syövälle. Lähes puolet kaikista miesten syövistä keskittyy noin litran vetoiselle alueelle genitaalien ja lantion alueella. Istuttaessa housut myös aina kiristyvät lantion ympärillä, pakaroissa, nivustaipeessa ja genitaalialueella, mikä häiritsee sekä verenkiertoa että erittäin herkkää juuri ihon alla ja kaikkien sisälantion elimien ympärillä sijaitsevaa imusuonistoa.
Istumisen vähentäminen on hyvä keino lisätä verenkiertoa ja vähentää lantion alueen liiallista kuumuutta. Toimistotyössä on suositeltavaa seistä 10–30% työajasta 15–20 minuutin pätkissä. Muuten televisiota on hyvä katsoa lattialla maaten tyyny pään alla ja lantionpohjalihakset rentoina ja seistä bussi- tai junamatkalla.
Perinteisesti istuttaessa asento on kyyhöttävä, mikä puristaa suolistoa kasaan. Vatsan alueen lihakset passivoituvat. Ruuan virtaus hidastuu ja ruoka pakkautuu paksusuolen alaosaan. Paksusuolen halkaisija kasvaa sisäisen paineen ansioista ja syntyy divertikkeleitä (vaarallisia ”taskuja” suolen seinämässä). Paksuuntunut paksusuoli ja peräaukko painavat eturauhasta ja virtsarakkoa. Huonosti toimiva suoli voi myös ”vuotaa” myrkyllisiä kemikaaleja, jotka luonnollisesti ärsyttävät ympärillä olevia elimiä vielä lisää. Ihmisellä on tiheä imusuonien ja imusolmukkeiden verkosto ruuansulatuselimistön ympärillä puhdistamassa vatsan haitallisia biokemikaaleja.
Kuva: Haitallinen istumapaine ilmaistaan väreillä vihreä, keltainen ja punainen – punainen on suurin paine. 1) Perinteinen tuoli, haitallinen paine kaikkialla. 2) Yksiosainen satulatuoli, haitallinen paine genitaalialueella. 3) Kaksiosainen satulatuoli, paine turvallisesti istuinluilla.