Istuminen

Kuva: Istumapaine miehen lantion kudoksissa. Yllä perinteinen toimistotuoli (paine reisillä ja pakaroilla), keskimmäisenä yksiosainen satulatuoli (paine genitaaleilla). Alinna kaksiosainen satulatuoli (paine oikeaoppisesti istuinluilla). Kuvat Tekscan-painematolla.

Me istumme genitaaliemme päällä, mikä on haitallista verenkierrolle, hermotoiminnoille ja imunestekierrolle. Kämmenselästä voi sulkea verisuonen sormenpään kevyellä painalluksella – yläruumiin paino litistää helposti suuren määrän hermoja ja suonia tukkoon reisissä, pakaroissa, lantionpohjassa ja genitaalialueella. Myös hermotoiminnot häiriintyvät.

Hyvä istuin kannattelee yläruumista istuinluista, ei lihaksista. Miehen häpyluun takareuna on suoraan lantion alla. Estääkseen häpyluuta litistämästä genitaalien hermoja ja verisuonia miehet kallistavat istuessaan huomaamattaan lantiota taaksepäin, minkä seurauksena alaselän nikamat asettuvat huonoon asentoon, koska selkä on pyöreänä eikä notkolla kuten pitäisi.

Perinteisellä tuolilla istuttaessa tuolin pehmusteet painavat lantionaukosta pehmytkudoksia ja näin aikaansaavat painekentän kehon sisään lantion alaosaan. Pitkään jatkuessaan (kuten istumatyöläisillä) tämä paine ärsyttää lantion sisäisiä elimiä (virtsarakko, eturauhanen, peräsuoli), ja altistaa niitä sairauksille kuten syövälle. Lähes puolet kaikista miesten syövistä keskittyy noin litran vetoiselle alueelle genitaalien ja lantion alueella. Istuttaessa housut myös aina kiristyvät lantion ympärillä, pakaroissa, nivustaipeessa ja genitaalialueella, mikä häiritsee sekä verenkiertoa että erittäin herkkää ja juuri ihon alla sijaitsevaa imusuonistoa.

Perinteisesti istuttaessa asento on kyyhöttävä, mikä puristaa sisäelimiä kasaan. Vatsan alueen lihakset passivoituvat. Ruuan virtaus hidastuu ja se pakkautuu paksusuolen alaosaan. Paksusuolen halkaisija kasvaa sisäisen paineen ansioista ja syntyy divertikkeleitä (vaarallisia ”taskuja” suolen seinämässä). Paksuuntunut paksusuoli ja peräaukko painavat eturauhasta ja virtsarakkoa. Huonosti toimiva suoli voi myös ”vuotaa” myrkyllisiä kemikaaleja, jotka luonnollisesti ärsyttävät ympärillä olevia elimiä vielä lisää. Ihmisellä on tiheä imusuonien ja imusolmukkeiden verkosto ruuansulatuselimistön ympärillä puhdistamassa vatsan haitallisia biokemikaaleja.

Keskiraollinen eli kaksiosainen satulatuoli on selvästi paras vaihtoehto niin ruuansulatuksen kuin genitaaliterveydenkin kannalta. Verenkierto parantuu merkittävästi, kun työpöydän äärestä noustaan ajoittain kävelemään ja puhelimeen puhutaan seisaaltaan tai kävellen, mieluiten käyttäen bluetooth-kuulokkeita. Turvallisinta on pitää säteilevä kännykkä muutaman metrin päässä eikä ainakaan vyössä genitaalien vieressä.

Istumisen vähentäminen on hyvä keino lisätä verenkiertoa ja vähentää lantion alueen liiallista kuumuutta. Toimistotyössä on suositeltavaa seistä 10–30% työajasta 15–20 minuutin pätkissä. Muuten televisiota on hyvä katsoa lattialla maaten tyyny pään alla ja lantionpohjalihakset rentoina ja seistä bussimatkalla.