Naisten genitaaliterveys

Istumme yleensä 12–16 tuntia päivässä. Päiväsaikaan naiset joko istuvat tai kävelevät kohti seuraavaa istuinta. Pieniä taukoja istumiseen tulee seisten tehdyistä askareista ja fyysisestä treenistä. Poikkeus tähän ovat pienten lasten äidit.

Normaali istuminen perinteisillä tuoleilla muodostaa suuren uhan naisten terveydelle, erityisesti lantion alueella. Istumisen aiheuttama paine tukkii paineelle herkän mikro- ja makroverenkierron ja lymfakierron, myös imusolmukkeissa. Nestekierto on aineenvaihdunnan ja terveyden perusta. Ihmisessä on noin 7 000 km suonia kilossa pehmytkudosta (lihakset, iho, rasva). Liike ja pienet paineen vaihtelut saavat nestekierron liikkeelle.

Istuminen vaikuttaa lantion alueen tärkeisiin elimiin, kuten munasarjoihin, emättimeen, peräsuoleen, virtsaputkeen ja virtsarakkoon. Ne kaikki ovat lantionpohjassa, vain muutama sentti ihon alla. Istumisella on myös erittäin negatiivinen vaikutus emättimen kudoksiin.

Istumiseen liittyviä terveysongelmia

  1. Verenkierron häiriöt lantion alueella (esim. suonikohjut). Istuimen pehmuste luo lantion sisälle painetta työntämällä pehmytkudoksia (iho, rasva, lihakset, yhdistävät kudokset) istuinluiden väliseen tilaan. Paine leviää sisäänpäin ja vaikuttaa kaikkiin lantion alueen sisäelimiin.
  2. Syöpä. Naisten syövistä 24 prosenttia (ja miesten syövistä 49 prosenttia) esiintyy lantion alueella, vetoisuudeltaan noin litran kokoisella alueella. Huono verenkierto häiritsee aineenvaihduntaa ja tekee kudoksista happamampia, minkä tiedetään olevan syöpäriski.
  3. Emättimen, virtsarakon ja virtsaputken tulehdukset. Istuimen pehmusteet lisäävät lämpötilaa ja kosteutta genitaalialueella, mikä helpottaa patogeenien kasvua. Huono verenkierto estää valkosolujen ja muiden puolustajien pääsyn alueelle tuhoamaan patogeenejä, jotka ovat päässeet ihon lävitse. Näin tulehdus pääsee vauhtiin ennen kuin immuunipuolustus ehtii pysäyttää sen. Tämän diagnoosin jälkeen käytetään usein antibiootteja.
  4. Lantionpohjalihasten ja peräsuolen ongelmat. Perinteisillä tuoleilla istutaan suurin osa ajasta huonoryhtisesti. Ylävartalon paino lisää painetta vatsaontelossa, mikä puolestaan on suurin gynekologisen laskeuman riski; lantion sisäiset elimet luisuvat pysyvästi alaspäin. Istuminen painaa kehoa tuolin pehmusteisiin, mikä häiritsee peräsuolen normaalia toimintaa, sillä kaikki lantionpohjan kudokset, mukaan lukien peräaukko, puristuvat ylöspäin ja peräsuoli jää painekentän sisään.
  5. Pudendal-hermon ja verisuonten toimintahäiriöt. Nämä ongelmat ovat yleisimpiä naisilla, jotka pyöräilevät tai ratsastavat paljon tai istuvat yksiosaisella satulatuolilla. Tilanne pahenee entisestään, jos työ vaatii nojautumista eteenpäin (esim. hammaslääkärit, laborantit). Tällaisissa olosuhteissa voidaan odottaa muutoksia verenkiertoon, ja hermojen herkkyyden on raportoitu vähenevän. On todennäköistä, että myös endometrioosi hyötyy pitkällisen istumisen aiheuttamista olosuhteista. Kaikki paikalliset puolustusmekanismit ovat heikentyneet, koska alueen verenkierto on häiriintynyt.


Kuva: Naisen lantionpohjassa pudendal-hermo palvelee koko lantionpohjaa ja genitaaleja, aivan kuin miehenkin lantiossa. Naisille erityisen terveysriskin muodostavat bakteerit ja muut vaikeat patogeenit, jotka kulkeutuvat peräaukosta genitaalialueelle, löytävät tiensä ohuen ihon läpi ja aiheuttavat tulehdusalueen, jossa immuunivastus on istumisen aiheuttaman verenkierron heikkenmisen vuoksi huono. Tilannetta voi parantaa huomattavasti istumalla kaksiosaisella satulatuolilla puristamattomissa vaatteissa.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Miten välttää istumavaivoja lantion alueella

Pääasia on varmistaa verenkierron toimivuus mahdollisimman hyvin. On myös tärkeää huolehtia genitaalialueen tuuletuksesta istuttaessa, sekä aktiivisesta aineenvaihdunnasta. Seuraavista keinoista on apua ja hyötyä:

  1. Käytä kaksiosaista liikettä myötäilevää satulatuolia. Tällaisella tuolilla saavutetaan nämä edut: Tuolin keskirako eliminoi lantionpohjaan ja genitaalialueelle kohdistuvan paineen, sekä suurimman osan paineesta lantion sisällä. Keskiraon ansiosta genitaalialueen lämpötila on matalampi eikä tuoli hiosta. Liikettä myötäilevä istuin lisää automaattisesti lantion ja alaselän fyysistä aktiivisuutta, mikä puolestaan aktivoi verenkiertoa. Satulatuoli-istuminen auttaa pitämään hyvän ryhdin, koska häpyluu asettuu keskiraon kohdalle. Näin paine vatsaontelon sisällä vähenee, samoin lantion alueen elimiin kohdistuva ylhäältä tuleva paine. Hyvä ryhti auttaa peräsuolta toimimaan normaalisti, pienentää sen halkaisijaa ja näin vähentää peräsuolen kohdulle ja emättimelle aiheuttamaa painetta.
  2. Väljät vaatteet eivät aiheuta painetta lantion alueelle. Väljät vaatteet auttavat verenkiertoa toimimaan normaalisti eivätkä istuttaessa kiristy pakaroissa ja genitaalialueella. Tällä on merkitystä alaraajojen ja alavatsan verenkierrolle. Alusvaatteet ja sukkahousut, joista jää iholle punainen jälki, ovat haitalisia verenkierrolle, kuten myös vyöt, kireät vyötärönauhat ja housut joiden keskisauma painuu hävyn alueelle. Kun valitset vaatteita, kokeile niitä myös istuma-asennossa. Ole tarkka, etteivät ne purista missään tavallisessa istuma-asennossa.
  3. Fyysinen aktiivisuus. On fiksua pitää taukoja istumisesta: kävele puheluiden aikana (käytä bluetoothia) tai kulje portaissa. Pidä työpaikalla saatavilla jumppavälineitä (gymstick, flexibar, käsipainot, kahvakuula, venyttelymatto, steppilauta jne.). Puheluiden ja epämuodollisten palaverien aikana voit jumpata rauhallisesti. Jo muutaman minuutin kuluttua verenkiertosi vilkastuu pitkäksi ajaksi, mutta silti ei tarvitse hikoilla tai hengästyä. Näin vältät kehon, ja aivojen, menemisen ”lepotilaan”, jonka aiheuttaa vähentynyt verenkierto.
  4. Työpaikan yksityiskohtainen optimointi. On ergonomisesti hyödyllistä säätää tuoli oikealle korkeudelle, mutta kannattaa säätää myös pöydän korkeus, ja monitorien korkeus ja etäisyys, sen mukaan luetko vai kirjoitatko, sekä käyttää kyynärtukia ja valita sopiva tekstin fonttikoko. Tietoisuus ergonomiasta ja aktiivisuus sen toteuttamiseksi rentouttaa ylävartalon, mikä vaikuttaa positiivisesti myös lantion alueeseen.

Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications