Pään verenkierto


Kuva: Päännyökkääjälihaksen (muscular sternocleidomastoides) alla kulkevat aivoverisuonet (carotis communis, jugularis interna). Ne joutuvat helposti puristuksiin kireiden kaulalihasten alle, kun pää on huonossa asennossa huonon istuma-asennon seurauksena. Tämän voi estää istumalla hyvässä asennossa, joka on helpoin saavutaa kaksiosaisella, liikettä myötäilevällä satulatuolilla.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Päähän menee noin 25 prosenttia koko veren virtaamasta. Verisuonet ovat ahtaassa tilassa niskanikamien, kurkun ja kaulalihasten (pääsosin sternocleidomastoides-lihaksen eli päännyökkääjälihaksen) välissä. Kaikki staattiset virheasennot ja jännitykset hartioiden ja kaulan alueella vähentävät verenkiertoa aivoihin. Tärkein kaulasuoni, jugularis interna, on juuri sternocleidomastoides-lihaksen vieressä. Jos lihas on kireä, verenkierto hidastuu, aivojen verenpaine nousee ja päätä alkaa helposti särkeä. Hyvä kaulan ryhti saadaan vain, kun koko selkä on hyvässä ryhdissä. Pöydällä lähellä vartaloa olevat pehmustetut kyynärpäätuet auttavat hartioita rentoutumaan. Kaksiosaisella satulatuolilla asennon voi pitää hyvänä, mikä ehkäisee edellämainittuja ongelmia.

Kun pään alueen verenkierto toimii hyvin, myös silmät saavat tarpeeksi happea. Silmät eivät väsy ja niiden rappeutuminen on hitaampaa.

Kuva: Kaulavaltimo ja -laskimo ovat juuri päännyökkääjälihaksen alla. Pienikin jännitys, kuten pään kumartaminen, häiritsee pään verenkiertoa.