Ratsastuksenomainen istuminen on terveellisin ja tuottavin tapa istua, jos tuoli on anatomisesti hyvin muotoiltu.
Terveellisen istumisen edellytykset tuolille
- Kaksiosainen satulatuoli, jossa säädettävä rako keskellä
- Istuimessa keinumekanismi
- Reiden tukialueen tulee olla tasainen ja alaviistoon suora, ei pyöristetty
- Pyörien tulee olla isot ja helposti rullaavat liikkuvuuden parantamiseksi
Tällainen istuminen voi poistaa lähes kaikki normaalit istumaperäiset vaivat, joita ovat selkäkivut, väsymys, huono nestekierto (veri ja lymfa), lihasjännitys jne. Hyvät istumaterveyskäytännöt tukevat monella tapaa sekä yleistä terveyttä ja tuottavuutta että lisäävät energiaa.
Perinteinen 90/90-istuminen (tai pikemminkin C/90-istuminen, koska selkä on aina pyöristetty) on osoittautunut epämiellyttäväksi, epäterveelliseksi, haitalliseksi ja epäkäytännölliseksi monin tavoin ja erittäin kalliiksi monien vaikutusten vuoksi. Useimmat tuki- ja liikuntaelinsairaudet johtuvat huonosta istumisesta. Huolimatta perinteisten tuolien vuosikymmeniä kestäneestä kehityksestä ongelmat ovat säilyneet.
Miksi Salli-istuminen on terveellisempää, tuottavampaa ja mukavampaa
- Ryhti paranee ja kehon asento alkaa muuttua ryhdikkääksi
- Alaselän kivut loppuvat, lihakset vahvistuvat ja ryhti paranee
- Niska-hartia-alueen jännitys ja kipu lievittyvät
- Nesteen (veri ja lymfa) kierto alaraajoihin elpyy
- Suoliston virtaus ja suoliston aineenvaihdunta paranevat hyvässä asennossa
- Hengitys syvenee, keho saa enemmän happea ja energiataso paranee
- “Roll and reach” -toiminta istuessa on erittäin helppoa, nopeaa ja hauskaa
- Istuminen ja seisomaan nouseminen on helppoa, nopeaa ja polville turvallista
- Satulatuolilla istumisen edellyttämä pöytäkorkeus toimii myös seistessä
- Niveltulehduksen ja polvi- ja lonkkakipujen riskit vähenevät
- Genitaalien ja sisäelinten aineenvaihdunta paranee sekä miehillä ja naisilla keskiraon toiminnan ansiosta
- Satulatuoli sopii moniin tehtäviin, jotka perinteisesti tehdään seisten
- Satulatuolilla on helppo vaihtaa asentoa, liikkua ja venytellä
- Sallilla on monia tuoliin liitettäviä lisävarusteita työn avuksi eri ammateissa
- Istuma-asento pysyy hyvänä, samanlaisena kuin seistessä, ja asennosta tulee pian luonnollinen
- Kaksiosainen istuin parantaa lantionpohjan, häntäluun alueen, lantion sisäelinten (paine – verenkierto) ja genitaalien (alempi lämpötila ja kosteus, pienempi paine) terveyttä
- Ulkonäkö paranee, kun pakarat eivät enää litisty, ryhti on tai tulee pian erittäin hyväksi, rintakehä/rinnat kohoavat korkeammalle ja jalat hoikistuvat
Kuinka istua oikein kaksiosaisella keinuvalla satulatuolilla
Reidet ovat leveällä ja 45 asteen kulmassa alaspäin. Istuinluut, eivät lihakset, kantavat kehon painon keskiraon molemmilla puolilla.
Selkä on luonnollisessa seisoma-asennossa ja jalat lepäävät rentoina lattialla tuolin molemmilla puolilla. Näin ryhti pysyy hyvänä, selkä tuntuu hyvältä ja kehon/tuolin liikkuvuus on erinomainen.
Istu niin perällä että pakarat ovat tuolin takareunalla.
Jalkojen tulee olla lattialla lonkkanivelen alla, ristikon ulkopuolella. Asento on sama kuin kouluratsastuksessa.
Lantio on kallistettava eteenpäin samaan asentoon kuin seistessä. Silloin ylävartalo “seisoo” hyvässä, terveessä ja luonnollisessa asennossa.
Pöydän optimaalinen käyttö kaksiosaisen satulatuolin kanssa
Salli-pöydissä (sähköllä tai kaasujousella säädettävissä) on mahakolo, ja kyynärpehmusteet suoraan olkapäiden alla. Tämä pitää hartiat, niskan ja yläselän rentoina, jolloin hengitys syvenee ja verenkierto aivoihin paranee. Tekee hyvää myös selälle.
Optimaalisen Salli-konseptin mukaisesti suosittelemme:
- seiso 10-30 % työajasta 10-30 minuutin pätkissä (enemmän voi vahingoittaa niveliä)
- optimoi pöydän ja monitorien korkeus meneillään olevan työn mukaan
- kävele usein (mieluiten portaissa)
- vaatteet ovat todella väljät ja nestekiertoystävälliset vain silloin kun ihoon ei jää yhtään painumajälkiä
- syö ruokia joissa on paljon kuitua, rasvaa ja proteiinia pitääksesi verensokerisi tasapainossa
Ratsastuksenomaisen istumisen soveltaminen
Ratsastuksenomaista istumista voidaan soveltaa kaikkialla päiväkodeista vanhainkoteihin, kouluista tehtaisiin ja klinikoista konserttisaleihin. Yleinen väärinkäsitys on, että satulatuolia voi käyttää vain osa-aikaisesti, vaikka tilanne on päinvastainen.
Fysiologisesti edullinen istuma-asento on aina helpompi ja terveellisempi kuin epäedullinen. Selän ei tarvitse levätä selkänojan varassa, koska se ei rasitu, kuten tavanomaisessa istumisasennossa. Ne, jotka eivät käytä satulatuoleja, eivät aina tiedä tätä. Pitkätkin istumapäivät ovat mahdollisia ilman rasitusta, jos satulatuoliympäristö on oikein suunniteltu. Sallin eduista on saatavilla paljon näyttöä ja hyvää palautetta.
Aina löytyy parempia ja huonompia satulatuoleja, kuten myös muiden huonekalujen kohdalla, eikä aina ole helppoa erottaa laadukasta tuolia halvemmasta versiosta lyhyellä kokeilulla tai myyntipuheita kuuntelemalla. Olennainen tekijä istuimen laadussa on muotoilu; se ei saa painaa pakaroita, reisien sisäosia, lantionpohjaa tai genitaalialuetta. Tässä valossa kaksiosainen istuin on miehille varsin tarpeellinen. Muita tärkeitä laatutekijöitä ovat pehmusteet ja verhoilumateriaalit (hengittävä, ei liian pehmeä). Sallin oma Salli Base -ristikko mahdollistaa jalkapohjien hieronnan työskennellessäsi
Ratsastuksenomaisen istumisen taloudelliset vaikutukset
Hyvät ratsastuksenomaiseen istumiseen sopivat kalusteet maksavat saman verran kuin muut laadukkaat huonekalut, mutta ne ehkäisevät vaivoja ja lisäävät työn tuottavuutta 20–50 %, myös aktiivisia työvuosia lisäämällä. Kokonaisinvestointi pöydän kanssa ei ole suurempi kuin perinteisellä tuolilla, mutta Salli-laatu kestää helposti yli 10 vuotta.
Pieninkin työn tuottavuuden kasvu ylittää tämän satakertaisesti. Hyvien huonekalujen käyttämättä jättämisen syyt eivät ole taloudellisia tai järkeviä, vaan (perinteisesti) ennakkoluuloisia. Todellisuudessa organisaatioiden on vaikea löytää kannattavampaa sijoitusta kuin perinteisen ja ongelmallisen istumisen muuttaminen ratsastuksenomaiseen istumiseen hankkimalla laadukkaat kalusteet työpaikalle.
Ratsastuksenomaisen istumisen haasteet
Oikein toteutettuna ratsastuksenomainen istuminen on vallankumous. Se vaatii kuitenkin menetelmän ymmärtämistä, vasta sitten on mahdollista motivoitua. Fyysinen sopeutuminen voi olla hieman epämukavaa ja kestää muutaman päivän, mutta vaihtelee yksilöllisesti.
Istumaperäisiä vaivoja tunnistetaan huonosti, eikä ratsastuksenomaisen istumisen menetelmiä ja etuja tunneta yleisesti. Ennakkoluulot, tiedon puute ja perinteisten huonekalujen valmistajien välinen kova kilpailu hidastavat tämän vallankumouksellisen menetelmän leviämistä. Huonolaatuiset tuotteet ovat olleet pettymys useimmille kuluttajille. Hyvän satulatuolimyyjän tulee olla myös hyvä istumiskonsultti, joka auttaa asiakkaita optimoimaan istumaympäristönsä sekä neuvoo ja tukee uusiin kalusteisiin tottumisessa.