Sisälantion terveys

Lantio on istumisen kannalta hyvin tärkeä, koska

  • lantion asento/kulma määrittää koko selkärangan alaosan asennon, ja usein myös selkärangan asennon päähän asti
  • istuessa ylävartalon paino painaa lantion kudoksia haitallisin seurauksin
  • lymfajärjestelmään kuuluvien elinten suurin keskittymä on lantion alueella
  • lantiossa on massiivinen verisuonten keskittymä
  • Kehon suurimmat lihakset ovat lantion alueella, jopa kolmessa kerroksessa
  • lihaskireyttä esiintyy yleisimmin lantiossa, mikä johtuu huonosta nestekierrosta, paineesta, luonnottomista asennoista, liikkumattomuudesta, stressistä jne.
  • ristiluun ja häntäluun välissä on herkkiä elimiä, ja sille alueelle keskittyvät myös useimmat syövät (puolet miesten ja neljännes naisten syövistä keskittyy noin litran vetoiselle alueelle)
  • lantiossa on herkkiä sukupuolielimiä, jotka usein kärsivät lukuisista terveysongelmista
  • vaatetus lantion alueella on usein liiallista ja liian tiukkaa, mikä häiritsee nestekiertoa
  • istuma-asento ja lantion kääntäminen 90 asteen kulmaan kiristää vaatteita entisestään
  • liiallinen vaatetus ja tuolin pehmuste saavat lantion alueen lämpötilan usein nousemaan liian korkeaksi, mikä aiheuttaa muun muassa hikoilua, epämukavuutta, huonoa hygieniaa, huonolaatuista spermaa ja naisten genitaalialueen tulehduksia

Sekä miehen että naisen lantion alueella on paljon herkkiä verisuonia, imusolmukkeita ja imusuonia (kuva yllä)
Lantionpohjalihakset eivät pidä hevosella ratsastamisen aiheuttamasta pumppaavasta liikkeestä, mutta aktivoituvat satulatuolilla istumisesta. EMG-mittausten mukaan alaspäin kurottelu keskiraolliselta satulatuolilta tukijalan ylitse, esimerkiksi alahyllylle tai tulostimelle, on hyvää jumppaa lantionpohjan lihaksille. Tätä voi käyttää tukemaan muita lantionpohjalihasten harjoitteita. Vatsan alueelle kohdistuva paine on iso riski lantionpohjan lihasten kunnolle. Riskiä vähentää istuminen hyväryhtisesti, ja sitä lisää kumarassa istuminen.

Lantion alue tulisi ottaa paremmin huomioon huonekalujen ergonomiaa kehitettäessä. Myös fysioterapiassa (ja esim. aineenvaihduntaa kuntoutettaessa ja hieronnassa) lantion aluetta tulisi korostaa enemmän kuin perinteisesti tehdään.

Jokainen voi toteuttaa esimerkiksi seuraavia vinkkejä: käytä väljiä ja hiostamattomia vaatteita, ole fyysisesti aktiivinen työpäivän aikana, tee mikroliikkeitä liikettä myötäilevällä istuimella istuessasi, istu keskiraollisella satulatuolilla ja anna istuinluiden kannattaa kehon painoa pehmytkudosten sijasta.

Kuva: Miehen lantion poikkileikkaus paljastaa, miten lähettä lantionpohjaa kaikki herkät elimet lantiomaljan (vetoisuus noin 1 l) sisällä ovat. Istumapaine leviää lantiomaljaan lantiopohjan kautta, kun tuolein pehmuste työntää pehmytkudoksia sisäänpäin. Tämä aiheuttaa lantiomaljan sisään painekentän, joka vuorostaan vähentää huomattavasti verenkiertoa ja siten häiritsee myös tervettä aineenvaihduntaa. Tämä ilmiö on mitä todennäköisimmin suurin yksittäinen eturauhasvaivojen syy niillä miehillä, jotka istuvat paljon.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Kuva: Paineen aiheuttamat seuraukset ovat naisilla samat, mutta vielä pahemmat kuin miehillä, sillä lantionaukko on noin kaksi senttiä leveämpi. Tulehdusten suurta määrää selittää paljolti vähentynyt verenkierto ja siitä johtuva heikentynyt immuunivastus. Gynekologisen laskeuman (lantiomaljan sisällä olevat sisäelimet “romahtavat” maljan pohjalle) aiheuttaa osittain ylävartalon huono asento ja sen aiheuttama vatsaontelosta lantiomaljaan leviävä paine.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications