Veren ja imunesteen kierto


Kuva: Lymfajärjestelmä on erittäin herkkä paineelle; sen vuoksi esimerkiksi nukkuessamme vaihdamme asentoa 20-50 kertaa. Imusolmukkeissa on immuunisoluja (“tappajasoluja”), jotka eliminoivat kaikki vaaralliset patogeenit, keräävät lymhanestettä ja poistavat kuona-aineita laskimoverenkiertoon. Terve lymfakierto tarvitsee hyväryhtisen asennon, liikettä, väljät vaatteet ja rennot lihakset. Satulatuoli-istuminen on todella hyödyllistä lymfajärjestelmän kannalta.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.

Kehossa on 4–6 litraa verta ja lisäksi imunestettä, joka puhdistuu kulkiessaan 600–700 imusolmukkeen kautta. Neste liikkuu 400 000–500 000 kilometrin mittaisessa suonistossa; jokaisessa kilossa kudosta on 7 000 kilometriä suonia. Vain yksi litra verta liikkuu sydämen pumppauksen ansiosta. Kaikki muu neste kehossa liikkuu lihasten ja muiden pehmytkudosten liikkeiden voimasta.

Tavanomainen kumarassa istuminen, tiukat vaatteet, huono ravitsemus ja fyysinen passiivisuus häiritsevät suuresti tätä herkkää nestekiertojärjestelmää. Häiriöistä seuraa mitä erilaisimpia vaivoja ja epämukavuutta. Verenkierron herkkyyttä voi testata sulkemalla verisuonen kämmenselästä painamalla sitä kevyesti sormenpäällä. Testi havainnollistaa pienessä mittakaavassa, miten dramaattisesti nestekierto häiriintyy sille epäedullisen elämäntapamme ansiosta.

Kaksiosaisella satulatuolilla istuminen pienentää lantion kudoksiin kohdistuvaa painetta, estää vaatteita kiristymästä, suurentaa raajakulmia ja aktivoi lihastoimintaa nopeuttaen siten verenkiertoa ja lymfajärjestelmän toimintaa. Vaikutus on vahvimmillaan perinteisen toimistotuolin aiheuttamilla ongelma-alueilla kuten reisissä, pakaroissa, genitaalialueella, selässä ja alaraajoissa. Verenkierto lisääntyy myös tyypillisillä jännitysalueilla, kuten yläselässä.

Myös alaraajat hyötyvät ratsastuksenomaisesta istumisesta, sillä lonkka- ja polvikulmat suurenevat, jolloin alaraajoja on helpompi käyttää ja niin sanottu ”lihaspumppu” toimii paremmin. Istuinluut kantavat suurimman osan vartalon painosta, mikä taas vähentää puristusta pakaroissa ja reisissä. Muun muassa suuri pakaralihas jää kokonaan istumapainealueen ulkopuolelle.

Viisas istuja valitsee myös väljät housut tai hameen ja puristamattomat alusvaatteet. Nestekierron kannalta edullisinta olisi käyttää löysiä vaatteita, jotka eivät purista vyötäröä.


Kuva: Lantion edessä kulkevat isot femoraali-suonet joutuvat puristuksiin, kun istumme 90/90 asteen kulmassa, ja myös koska housut kiristyvät tässä asennossa. Myös imusuonet jäävät puristuksiin ja niiden toiminta häiriinty. Tämän voi välttää istumalla satulatuolilla 135 asteen kulmassa.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.


Kuva: Kun istuminen perinteisellä tuolilla jatkuu, pakaran verisuonet ja imusuonet joutuvat kovaan puristukseen. Iskiashermo, pakaravaltimo ja syvemmällä lihaksen alla kulkeva laskimo joutuvat väistämättä puristuksiin, mikä heikentää jalkojen takaosan verenkiertoa. Hyvä istuma-asento, lantiolta väljät vaatteet ja hyvin suunnitellut istuimet saavat paineen keskittymään istuinluille, kauas pakaralihaksista, jolloin veri kiertää hyvin.

Alkuperäinen kuva: Paulsen, Waschke, Sobotta Atlas of Human Anatomy, 15th Edition 2011©Elsevier GmbH, Urban & Fischer, Munich.