Voiko satulatuolilla istua koko päivän?

Usein kuulee sanottavan, että satulatuolilla ei voi, tai ei saa, istua kuin muutaman tunnin kerrallaan. Kaksiosaisella Sallilla tätä ongelmaa ei ole, vaan tuolilla voi huoletta istua vaikka koko työpäivän. Istuma-asento on fysiologisesti parempi kuin perinteisellä toimistotuolilla, koska paino jakautuu istuinluille ja jaloille.

Yksiosaisella satulatuolilla osa istumapaineesta kohdistuu genitaalialueelle. Kun hermot jäävät puristuksiin, istuja kokee asennon epämukavaksi ja vetäytyy poispäin puristusta aiheuttavasta tuolin etuosasta. Miehillä häpyluu painaa kiveksiä tuolin etureunaa vasten ja oikean asennon säilyttäminen on lähes mahdotonta. Selän oikeaan asentoon pakottaminen selkänojan avulla ei poista painetta genitaalialueelta. Epämukava paineen tunne johtaa siihen, että alaselkä pyöristyy väärään asentoon – juuri tämän huonon asennon takia yksiosaisella satulatuolilla ei tulisikaan istua koko päivää.

Kaksiosaisessa Sallissa istuimen keskirako takaa sen, että tuoli ei paina pitkäänkään istuttaessa, joten selän voi pitää hyvässä asennossa. Suurin osa kehon painosta on istuinluilla, jolloin lantio on neutraalissa asennossa, hiukan eteenpäin kääntyneenä. Tämä asento säilyttää alaselän luontaisen notkon, jolloin koko selkä on rennossa ja luontevassa asennossa, kuten seistessä. Selkänoja on tarpeeton, koska lihastyötä ei juurikaan tarvita asennon ylläpitämiseksi. Verenkierto alaraajoihin pysyy hyvänä, ja nikamat eivät paina välilevyjä.

Kaksiosainen istuin on myös viileämpi ja hiostamattomampi kuin yksiosainen, ja sitä kautta terveellisempi muun muassa pienemmän infektioriskin takia. Myös tuolin hiostavuus johtaa käytännössä usein alaselän pyöristämiseen.

Muistathan kuitenkin vaihdella asentoa ja pitää taukoja kaksiosaisellakin tuolilla – kurottele, kumartele, jumppaa, nouse välillä seisomaan. Mitä enemmän olet päivän aikana liikkeessä, sitä parempi. Liikettä myötäilevillä Swing- ja SwingFit-istuimilla saat helposti liikettä selkään myös silloin, kun on pakko istua.