Huippuasiantuntijan optimaalisen istumatyöergonomian resepti

07.10.2016

Sisällytä päivääsi istumisen lisäksi seisomista ja liikettä.

1–2 tuntia seisomista enintään 20 minuutin jaksoissa. Muuten alaraajojen nivelenrustot alkavat rasittua ja rappeutua. Auttaa, jos painoa voi vaihtaa jalalta toiselle niin, että ”levossa” olevaa jalkaa pidetään 10–20 cm korkean jalkaorren päällä.

Noin tunti liikkumista ”walk & talk” -tavalla eli kävelyneuvottelu tai blue toothin kautta puhutut puhelut kävellen tai jopa toimistoon tuoduilla kuntovälineillä jumpaten. Portaiden kävely kaksi askelmaa kerrallaan on myös loistavaa puhelujumppaa.

Loppuosa voi olla istumista keinuvan, keskiraollisen ja oikeasti anatomisesti laadukkaan satulatuolin päällä, jossa selän liikettä saadaan pienestä keinumisesta (”sit & swing”) tai kurottelusta (”roll & reach”).

Monitorien pitää olla laadukkaita ja täsmälleen oikealla korkeudella ja etäisyydellä silmistä, jotta aivoverenvirtauksen kannalta kriittiset kaulalihakset ovat varmasti rentoutuneita työskentelyn aikana. Hartioita rentouttaa, jos pöydässä on mahakolo pehmusteilla tai kyynärtuet ja negatiivisella kulmalla varustettu hiirialusta, joka torjuu hiirikäsivaivat.

On järkevää, terveellistä ja hyödyllistä käyttää todella väljiä eli ihoon mitään painumisjälkiä jättämättömiä vaatteita ja jalkojen väliä tuulettavia ilmavia alusvaatteita. Ainakin miehet voivat olla myös ilman alushousuja, jos vain opettelevat pesemään takapuolensa kakkaamisen jälkeen.

Edellä kuvatuilla toimilla saadaan istumaympäristö sellaiseksi, että siitä ei tule sen paremmin selkä- kuin muitakaan vaivoja, mukaan lukien genitaali-, sisälantio- ja alaraajojen nestekiertovaivat (selluliitti, suonikohjut) tai istumisväsymys.

Tuollaisessa ympäristössä virkeys ja tuottavuus ovat rutkasti tavanomaista parempia ja kotiin voi mennä hyvävoimaisena ja lähteä siitä energisenä harrastamaan tai ilta-askareisiin.

Kommentoi kirjoittajalle