Huono stressi hallitsee piilotajuisesti vaikka hyvääkin on

11.06.2017

Stressi on nykyelämässä piilotuhoisaa, mistä ihmiset ovat huonosti tietoisia.

HS: Hyvä stressi parantaa suoritusta ja kohentaa jopa vastustuskykyä

Nykyviihde mediassa tehdään luonteeltaan nopeaksi, meluisaksi ja havaintokykyä riepottelevaksi, mikä on ihmisen psyykkiselle perusrakenteelle vierasta ja lisää stressiä. Tavallaan siihen tottuu (turtuu) mutta silti se häiritsee fyysisesti.

Jatkuvasti pop-musiikkia kuunteleva, mediamaailmassa viihtyvä, yöpainotteisesti elävä ihminen on mahdottoman ylivirikestressin vaikutuksessa jo ilman itsetunto-ongelmien, työn, kiireen, liikenteen melun, maailman väkivalta- ja katastrofiuutisten vyöryäkin, jotka tietysti lisäävät stressiä.

On loogista, että suurimmalla osalla ihmisistä on stressioireita ja -sairauksia.

Vaatii melkoista ymmärrystä, itsekuria sekä valinta- ja järjestelytaitoja suunnitella ja toteuttaa elämäntapa johon päästetään vain vähän ympärillämme kuohuvasta stressiä aiheuttavasta ”pauhusta”.

Ihminen on mm. jatkuvasti TV-lähetysten, kännykkäsäteilyn ja -aaltojen ja monessa paikassa myös paikallisverkon pommituksen kohteena, joiden yhteisvaikutusta emme edes kunnolla tiedä.

Kaupungeissa infraäänipeitto (korviin kuulumattomat alle 16 herzin äänet) on läpäisevänä läsnä kaikkialla ja varmasti vaikuttaa ihmisen hermostoon, mistä onkin jo näyttöä.

Epäterveelliset elin- ja ruokatavat aiheuttavat kehossa tulehdusta, josta seuraa stressiä ja niiden kanssa esiintyviä hormonielinten toimintahäiriöitä, joista voi taas tulla huomattavia hyvinvointi ja terveysongelmia.

Monet valitsevat ymmärtämättömyydessään sellaisia harrastuksia, viihdettä, työn ja työn tekemisen tavat, jotka lisäävät stressiä.

Stressisairauksia hoitavat tuntevat tilanteen ja ovat erittäin huolestuneita tästä kasvavasta suuresta kansanterveysongelmasta.

Stressin luonne, lähteet ja seuraukset tulisi opettaa osana terveyskasvatusta.

Vähästressisen elintavan tavoite tulisi ottaa osaksi tärkeää ennaltaehkäisyä, johon Suomessa kansanterveyden hoidosta päättävien tulisi pian tutustua ja ryhtyä toimenpiteisiin.

Kommentoi kirjoittajalle