10.01.2017
Uutisen vinkit parempaan uneen ovat niin puutteellisia, että haluan täydentää niitä.
HS: Mietitkö työasioita vielä yölläkin?
Uni on tärkein terveys-, elinvoima-, mieliala- ja tuottavuustekijä. Siitä ja hyvistä unitavoista, jos mistä, kannattaa pitää huolta.
Sähkön käyttö eri tavoin tuhoaa helposti aivojen luonnollisen unirytmin. Täällä pohjoisessa valoisana aikana tarvitsemme vastaavasti makuuhuoneen täysin pimeänä pitävät pimennysverhot, jotta varhaisaamun valo ei sotke aivojen unikeskusta.
Tuhoamme untamme monin tavoin. Näiden huonojen tapojen muuttaminen siis parantaa unta:
Jännitttävien, ärsyttävien, tai masentavien ohjelmien katsominen TV:stä, SOMEilu myöhään, minkä vaan stressiä tai huolestumista aiheuttava työnteko tai puuhailu, alkoholi ja raskas ruoka illalla, huono unirytmi, jossa on totuttanut itsensä nukkumaan vasta pikkutunneilla, huono sänky tai tyyny, ilmanvaihdon puuttuminen (ikkuna ei ole auki ja koneellista ei ole) makuuhuoneesta (tarvitsemme 6 l raikasta ilmaa eli yli 100 m:3/ yö), puhelin jätetään yöpöydälle ja sitä vilkuillaan tyhmimmillään jopa yöllä, TV makuuhuoneessa.
Lapset jätetään usein harkintakyvyttöminä tekemään omat unitapansa itse kaikkien viihde-elektroniikan houkutusten keskelle.
Sininen valo illalla (se on osa näyttöruutujen, myös TV:n valoa) antaa aivoille virkeyssignaalin ja uniongelmat pahenevat. Herkkäunisten kannattaa käyttää viimeinen valveillaoloaika netistäkin saatavia sinisuodatuslaseja tai hätätilassa aurinkolaseja ruutujen ääressä, myös yöllä jos välttämättä haluaa avata jonkun monitorin.
Ikääntyneillä unen lyheneminen ja huononeminen on yleinen ongelma joka myös vanhentaa ja rappeuttaa lisää. 3 mg melatoniinia, reilu annos tryptofaania ja kapseli magnesiumia auttaa varmasti n. klo 21. nautittuna.
Valitettava uusavuttomuuden lisääntyminen on vaikuttanut myös ihmisten kykyyn opetella itselleen hyvät unitavat. Hyvien unitapojen ja hyvän unen kehittäminenkin jakaa ihmiset A- ja B-kansalaisiin. Tietoiset ja fiksut optimoivat unitavat ja loput ei.