Istuma-asentoko merkityksetön selän terveydelle?

30.08.2018

Suomessa 800 000 ihmisellä on tänäänkin selkäkipuja.

HS: Terveen ei kannata miettiä työasentoja 

Niihin syödään koko ajan suuremmalla rahalla TUKI-lääkkeitä (tulehduskipu) kuin mitä laitetaan työympäristön kehittämiseen.

TUKI-lääkkeillä on monia haittavaikutuksia, joista pahimpia ovat kehittyvä riippuvuus ja suoliston mikrobiston tuhoutuminen. Kuten kaikki tiedämme, selkäkipuja TUKI-lääkkeet eivät estä, mutta niiden myynti on kuitenkin hyvää liiketointa, samoin kuin noin 20 000 selkäleikkausta vuodessa.

Selkäkivut tulevat nimenomaan istumisesta, eli tavanomaisella tuolilla väkisin syntyvästä pyöreäselkäisestä, luonnottomasta asennosta, joka tavallisilla istumamäärillä aiheuttaa selkänikamien välisten nivelsiteiden venymisen (huonontunut ryhti, yliliikkuvat nivelet), toispuoleisen ja siten rappeuttavan paineen välilevyihin ja selän pehmytkudosten kiristymisen. Kaikki tämä heikentää veren ja imunesteen kiertoa niin, että selän kaikkien kudosten rappeutuminen alkaa tai nopeutuu.

Suomessakin selkäkipuilu on saatu pois sadoilta tuhansilta ihmisiltä, kun he ovat alkaneet istua keskiraollisella satulatuolilla selän rakenteen kannalta ideaalisessa, ratsastuksenomaisessa asennossa lonkat ja polvet 135 asteen kulmissa. Näin saatu luonnollinen istumaryhti parantaa myös veren virtausta aivoihin (rennot kaulalihakset), syventää hengitystä, edistää suoliston toimintaa sekä genitaalialueen ja sisälantion terveyttä.

Kun vielä käyttää istumaterveellisiä, lantiosta väljiä vaatteita, seisoo noin 10–20 % ajasta, liikkuu aina kun mahdollista (esim. ”Walk & Talk”), säätää monitorit silmien tasalle ja asentaa kyynärpäiden alle pehmustetun tuen, ollaan ergonomiassa jo pitkällä, eikä selkäkivuista enää tarvitse kärsiä.

Kommentoi kirjoittajalle