08.11.2016
Hyväryhtisiä näemme harvoin mutta huonoryhtisiä on valtaosa.
HS: Vaivaako huono ryhti? Näin parannat ryhtiä kuntosalitreenillä ja toimistossa
Syy on selvä: Tavallinen istuin pakottaa lantion kääntymään taaksepäin, ja vie istujan lähes vääjäämättä huonoryhtiseen, pyöreäselkäiseen asentoon. Tämä venyttää nikamien välisiä nivelsiteitä, mikä tekee selästä rakenteellisesti huonoryhtisen.
Tämä 90/90 asteen istuminen on siis ryhtiin ylivoimaisesti eniten vaikuttava tekijä. Käytännössä tälle ei voi mitään. Voi yrittää torjua tätä istumalla aivan tuolin reunalla reidet levällään (silloin lantion luut antavat tilaa), työntää lantiota eteenpäin ja rentouttaa hartiat taakse.
Onneksi ryhdin hyvänä pitämiseen ja jopa korjaamiseen on olemassa tehokas keino: Se on keskiraollinen satulatuoli.
Siinä keskirako antaa tilaa häpyluulle ja sen päällä oleville genitaaleille, jolloin lantio saadaan seisomaryhtiin eli pystyyn. Jos pöydän (sähköpöytä!) ja monitorien korkeus säädetään oikein, jo huonoksi mennytkin ryhti saadaan korjautumaan alle 2 v. istumatöissä. Jos selässä on jo rappeutumia (kipuja), kannattaa tuoliksi valita keinumekanismilla varustettu keskiraollinen satulatuoli ja säätää se herkästi keinuvaksi.
Toinen huonoryhtisyyttä aiheuttava ympäristö on ajaminen. Käsittämättömästä syystä ajo- (ja matkustaja-) istuimet muotoillaan niin että niissä ryhti painuu kasaan. Kun istuin vanhenee, ilmiö pahenee. Alaselän lisätuki auttaa.
Kolmas käsittämätön ryhtiä pilaava ympäristö on koulu. Perinteiset koulukalusteet ovat käytännössä kaikki ryhtiä heikentäviä. Koulujen tulisi vaihtaa istumaergonomia. Lasten heikko TULE saa ryhtiviat aikuista nopeammin. Kotona lapsilla tulisi olla säädettävät satulatuolikalusteet. Sohvaistuminen on myös huono.
Ryhti on tärkeä, koska se vaikuttaa selän terveyteen (rappeutuminen), hengityksen syvyyteen, suoliston ja jopa sisälantion elinten hyvinvointiin, hartia- ja yläselkäjännityksiin sekä aivoverenkiertoon.
Valitettavasti kuntosalityöskentely on tehoton ryhdin korjaaja, koska ryhti on enemmän nivelsiteistä kuin lihaksista johtuva.