Kommentti HS:n uutiseen sairauksien ennaltaehkäisystä

26.11.2016

Suomessa pitäisi siirtyä korruptoituneesta sairaanhoitopolitiikasta aktiiviseen ennaltaehkäisypolitiikkaan

HS: Suomi tuhlaa rahaa tauteihin, jotka voitaisiin estää

Mielenkiintoista, miksi Suomi ei toteuta aktiivista ennaltaehkäisypolitiikkaa, vaan kallista sairaanhoitopolitiikkaa. Syynä lienee se, etteivät poliitikot uskalla tai ymmärrä olla eri mieltä kuin lääketeollisuuden talutusnuorassa olevat lääkärit, jotka tuputtavat joka vaivaan lääkkeitä ja pitävät luontaisia ehkäisyhoitoja ja elintapavalintoja huuhaana tai uskomushoitoina. Lääkärit, apteekit, klinikat yms. sairauksista elävät voimakkaat tahot eivät halua tervettä kansaa, vaan entistä sairaamman, koska silloin syntyy liikevaihtokasvua ja voittoa. Saksa, jossa luontaishoidot ovat suosituimpia ja tunnetuimpia, loistaa ykkösenä talousvertailussa.

Jos poliitikot joskus topakoituisivat ja ottaisivat järjen käteen, voisimme säästää miljardeja kansanterveysmenoissa. Siihen tarvitsisimme esimerkiksi oikeasti kulutuksia vähentävät tupakka- ja alkoholilait, reippaan sokeri- ja roskaruokaveron, nykyistä alemmat natriumtasot elintarvikkeisiin, paremman terveyskasvatuksen kouluihin ja suurtalouskokeille, paremmin koulutetun ja oikeasti terveyshakuisen neuvolalaitoksen, jämäkän oikeasti ennaltaehkäisevästi suuntautuneen kansanterveyslaitoksen nykyisten lepsujen ja osin korruptoituneiden THL:n ja TTL:n sijaan, lääketeollisuuden vaikutuksesta vapaan ja uudistetun lääkärien koulutuksen, täyden vähennysoikeuden kaikille yritysten toimille joilla ne parantavat henkilöstönsä terveyttä, tehokkaan työterveyslain nykyisen muodollisen lepsuilun sijaan sekä uudistetun ravitsemussuositusneuvoston nykyisen teollisuuden talutusnuorassa olevan sijaan.

Tehokkainta olisi tietysti laittaa kansalaisille sellainen terveysvero, esim. 5 %, josta saisi progressiivisesti alennusta, jos osoittaisi itse maksamillaan testeillä että omat rasvaprosentti-, verenpaine-, hapenottokyky-, veren sokeri- ja maksa-arvot ovat kohdallaan. Euro olisi tehokas konsulentti.

Keinoja on. Jos vain päättäjillä olisi ymmärrystä, rohkeutta ja jämäkkyyttä olla kansan ja kansantalouden puolella.

Kommentoi kirjoittajalle