Kommentti HS:n uutiseen Tiger Woodsin kaksijakoisesta paluusta kilpailutasolle

02.12.2016

Kokonaisvaltainen aivoterveydestä huolehtiminen on menestymisen edellytys myös kilpaurheilijoille

HS: Tiger Woodsin paluusta tuli kaksijakoinen – hakkasi turhautuneena nurmea: ”Tein muutamia typeriä virheitä”

Tiger Woodsin ja Roger Federerin tason romahduksen (hyvästä alusta huolimatta) taustalla on yhteisiä tekijöitä. Ilmiö esiintyy varsinkin turnauksien loppuvaiheessa.

Yhteinen selittävä tekijä on pelitilanteessa tapahtuva aivojen hermotoimintojen väsyminen, joka on osa aivojen vähittäistä rappeutumista. Se voi alkaa jo 30 ikävuoden jälkeen. Jos se jatkuu nopeana läpi keski-iän, ihminen sairastuu todennäköisesti lopulta muistisairauteen.

Ilmiöön kuuluu reaktio- ja tarkkuustoimintojen hidastumisen ohella myös taktisten virheiden yleistyminen, ja ennen muistisairauksien puhkeamista myös käytöksen ja persoonallisuuden muutokset. Jokainen voi havaita näitä muutoksia urheilusuoritusten seuraamisen lisäksi tuntemissaan vanhenevissa ihmisissä.

Aivojen vanhenemiseen ja terveyteen vaikuttavat monet tekijät. Tärkeimpiä niistä ovat stressi, ravinteet ja aivoihin kerääntyvät myrkyt, kuten raskasmetallit.

Suoliston terveyden kannalta riittävä kuidunsaanti, lääkkeiden välttäminen ja hyvä uni ovat ensiarvoisia ilmiön ennaltaehkäisemisessä. Terveyteensä aivot tarvitsevat myös älyllisiä virikkeitä (liika aiheuttaa stressiä) ja liikuntaa. Suojatekijöinä toimivat myös huumori, sosiaaliset suhteet sekä monet aivovaikutteiset lääkekasvit ja terveysmausteet.

Nopeat hiilihydraatit, jotka heiluttelevat voimakkaasti verensokerin tasoa, lihottavat ja myös rappeuttavat aivoja. Tyyny, joka painaa kaulaa, haittaa nestekiertoa ja aivojen palautumista nukkuessa. Myös perinteinen huonoryhtinen istuminen aiheuttaa kaulalihasten jännitystä ja verenkierron vähenemistä kaulasuonissa, minkä seurauksena aivot eivät saa riittävästi happea ja ravinteita. Keskiraollinen satulatuoli, korkeussäädettävä pöytä sekä silmien korkeudella olevat monitorit estävät tämän.

30–40-vuotiailla urheilijoilla aivojen teho voitaisiin ylläpitää ensisijaisesti liiallisen stressin ja kiireen välttämisellä, hyvällä unella, aivoterveellisellä kuitupitoisella ravinnolla ja joidenkin tehokkaiden lääkekasvien käytön osaamisella.  Valitettavasti tämä tietous on vielä kovin harvan valmentajan ”pakissa”.

Kommentoi kirjoittajalle