Millainen työympäristö on tuottavin

HS: Helsingin yliopistolla nousee kapina: Tutkijat pelkäävät menettävänsä omat työhuoneet ja joutuvansa avokonttoreihin, joissa ”ajattelutyö on vaarassa”

Muodiksi nousseita ja keskittymistä pahasti häiritseviä avotiloja ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.

Epämääräiset “luovat” nurkkaukset ja rappuset sekä löhösohvat eivät takuulla nosta tuottavuutta tai paranna keskittymisrauhaa, vaikka joskus lisäävät yhteisöllisyyttä. Tosiasia on kuitenkin, että vaativa ja luova työ tehdään yhden ihmisen aivoissa, parhaimmillaan äänettömissä ja häiriöttömissä tiloissa, harkitusti ajatuksia toisten kanssa jakaen.

“Modernien” tilojen työergonomiset ratkaisut ovat lisäksi useimmiten surkeita. Pieni seisomapöytä läppärille ei todella ole hyvää ergonomiaa puhumattakaan palloista tai rappusista.

Viihtyvyyttä töissä parantaa myös ihmisen oma kotoinen työpiste / huone, jossa on itselle rakkaita ja inspiroivia asioita ja omia työ- ja tarvekaluja. Tämän riistäminen huonontaa viihtyvyyttä ja sitoutuneisuutta. On alkeellista ajatella, että oma rauha saadaan vilisevässä tilassa, kunhan vain pannaan vastamelukuulokkeet päähän.

Hyvään moderniin ergonomiaan sohvien sijaan kuuluisi korkeussäädettävä, mahakolollinen ja kyynärpehmikkeellinen pöytä korkeussäädettävine laadukkaine lisämonitoreineen, oikea näppis, telakointiasema ja laadukas, keskiraollinen ja keinuva satulatuoli perinteisten huonoryhtisyyttä tuottavien kalusteiden sijaan.

Korkeasti koulutettu ammattilainen, jolta odotetaan hyviä työtuloksia, ansaitsee työkalukseen ehdottomasti tällaisen noin 1500 € maksavan kalustekokonaisuuden, jonka vuosikulut ovat vain 150 €.

Hyvää ergonomiaa (optimaalinen mikro- ja makro-nestevirtaus koko kehossa) on myös salliva vaatekoodi, jolloin voi pukeutua mistään puristamattomiin vaatteisiin.

Kommentoi kirjoittajalle