1950-luvulla syntyneiden terveiden miesten siittiötiheydet olivat luokkaa 200 miljoonaa. 1980-luvun lopulle mentäessä tiheys oli siis jo puolittunut.
Nykyajalle tyypillistä on tutkia tarkasti haittavaikutuksia ja jättää juurisyyt vähemmälle selvitykselle ja sitten tietysti ennaltaehkäisy yleensä kokonaan tekemättä.
Tutkijat Skattegat, Sharp, Hays ja Shawn selvittivät jo 2010 mennessä ns. hormonihäirinnän (endocryne disruption) ilmiötä, joka lisääntymisongelmien lisäksi häiritsee sukupuoliterveyttä ja muutakin aineenvaihduntaa ja on tutkitusti osallisena mm. ylipainon kertymiseen.
Asiasta esitettiin mm. YLE:llä laadukkaista dokkareita jo 10 v sitten. Valitettavasti niitä ei ole sen jälkeen näkynyt, mutta tutkijoiden työ kyllä etenee. Uutisointi asiasta on herkkä asia, koska sillä on tekemistä ihmisten hormonijärjestelmien kanssa.
Häirintä aiheuttaa osin erityyppisiä vaivoja miehissä/koiraissa kuin naisiss /naaraissa. Naisissa/naaraissa ainakin yksi seuraus on testosteronitasojen nousu ja maskuliinisuuden korostuminen. Tämä ilmeisesti näkyy myös urheilussa.
Tämä ilmiö esiintyy yhtä lailla eläin- ja jopa hyönteiskunnassa ja varmasti selittää suuren osan kohutusta lajikadosta.
Juurisyinä ilmiöön on terveysympäristössämme esiintyvät, monista kymmenistä eri aineista (PBA, ftalaatit, glyfosaatti ym.) irronneet kemialliset molekyylit, jotka käyttäytyvät kehossa hormonien tavoin sotkien homooni- ja siten aineenvaihduntajärjestelmäämme.
Periaatteessa asia on myös EU:n kemikaaliviraston listalla, muuta asian monimutkaisuuden ja osin tuntemattomuuden sekä teollisuuden raivokkaan vastustuksen vuoksi tässä mielessä vaarallisten kemikaalien karsinta on vielä ihan alussa. Tämä on harmillista, koska kyseessä on hyvin vakava ja väestörakenteeseen liittyvä ilmiö. Yhteiskunnat myös tiedottavat asiasta hävettävän huonosti väestölle yleensä ja nuorille perheille erityisesti.
Tärkeä herkkyysvaihe on aivan raskauden alussa, kun sikiön sukupuolityypilliset elimet alkavat kehittyä. Ymmärtäväisissä ja lapsia suunnittelevissa nuorissa perheissä ruuan säilytysmuovit, kosmetiikka ja muutkin kemikaalit karsitaan mahdollisimman vähiin sekä siirrytään luomuruokaan.
Näin parannetaan mahdollisuuksia saada hormonitoiminnoiltaan terveempi poikavauva. Tanskan neuvoloilla (prof. Skattegat on tanskalainen) onkin elintapasuosituksia nuorille perheille.
Kommentoi kirjoittajalle