Monet ihmiset haluavat välttää eläinperäistä ruokaa terveydellisistä, ilmastollisista ja eläinsuojelullisista syistä. Totta on myös, että varsinkin tuontilihaa on usein tuotettu antibioottien ja hormonien avustuksella, jolloin niistä on epäterveellisiä jäämiä yhä lihassa.
Edelleen maailman lihanälkään raivataan ainakin Etelä-Amerikassa soija-, maissi- ja laidunmaita. On selvitetty, että kaikkine sivuvirtoineen kotieläintuotanto on pahin teollisuuden haara ilmaston ja vesistöjen pilaajana maapallolla.
Kaikesta peltoalasta n. 80 % tarvitaan kotieläinten rehujen tuottamiseen. Jos ihmiset vähentäisivät kotieläintuotteiden syömistään, voitaisiin suuria määriä heikompia peltoja ennallistaa uudestaan metsiksi, jotka sitoisivat tehokkaasti hiiltä ilmasta.
Jo 15 milj. km² hyvin kasvavaa uutta metsää riittäisi imemään ilmakehästä koko ihmiskunnan päästöt. Tällainen metsätön (aikoinaan metsänä ollut) joutoala löytyisi helposti maapallolta. Ihmiset eivät tiedä, että moni ”kaunis aukea perinnemaisema”, kuten nummi, aro, laidun, ruohikkomaa, niitty tai suo, onkin itse asiassa vain polttamalla, pelloksi raivaamalla, hakkaamalla tai laiduntamalla puuttomaksi tuhottu metsä. Vielä kivikaudella alle 10.000 v sitten maapallon mantereita peittivät laajat, n. 75 milj. km² metsät rannikoilta korkealle vuoristoihin asti, kun nyt niitä on jäljellä enää 45 milj. km².
Maapallon kasvikunnassa on huikea valikoima kasveja, joilla voi helposti koostaa tasapainoisen dieetin, jos tietää miten valitsee. Haittana on ravinteiden ja terveysvaikutusten vähyys ruoka-aineissa maaperän köyhtymisen, elintarvikkeen iän, huonon säilytyksen, ruuan prosessoinnin ja köyhdyttävän ruuanvalmistuksen takia.
Koska siisteissä sisätöissä työskentelevän tai koneita ajavan ihmisen energian kulutus on melko alhainen, ruoka tulisi koostaa hyvin ravinne- ja kuiturikkaista kasvinosista ja joko syödä raakana tai prosessoida ja valmistaa minimaalisesti mahdollisimman suuren entsyymi-, antioksidantti-, mineraali- ja vitamiinipitoisuuden säilyttämiseksi.
Siemenissä, soijassa, pähkinöissä ja palkokasveissa on runsaasti kuitua ja proteiinia. Luonnon- tai luomupuutarhamarjoissa sekä sienissä on paljon kuitua, monia antioksidantteja ja suojaravintoaineita. Myös merilevässä on proteiinia, kuitua ja mereen liuenneina runsaasti hivenravinteita.
Tietoinen kasvissyöjä koostaa ruokavalioonsa luonnon suurena lahjana lääkekasveja, yrttejä ja sellaisia ravintokasveja, ”superfoodeja”, joilla on erityisiä elimistöä aktivoivia tai hoitavia ominaisuuksia. Tällaisia ovat mm. sadat yrtit ja terveysvaikutteiset mausteet sekä ns. adaptogeeniset eli elimistöä aktivoivat ja tasapainottavat kasvit mukaan lukien lääkesienet.
Kookos- ja oliiviöljyt riittävät hyviksi ravintorasvoiksi. Halpoja omega6 -pitoisia rasvoja (rypsi-, auringonkukka-, soija, maapähkinä- yms. öljyt) tulee välttää niiden tulehduksia tuottavan ominaisuutensa takia. Rasvan määrä kannattaa pitää kasvisruokavaliossa 50-60 % tuntumassa, jotta helposti lihottavia viljahiilihydraatteja ei tarvitsisi syödä paljoa.
Vihreät kasvit ja niistä puristetut vihermehut ovat oleellinen osa kasvissyöjän ruokavaliota, kuten myös hedelmät. Viljoista parhaita ovat gluteenittomat viljat ml. kaura. Kaakaopapu on yksi ravintotiheimpiä ruoka-aineita. Jo kaiken puhdistetun ja prosessoidun ruuan pois jättäminen nostaa ruuan kuitu- ja ravinnepitoisuutta kovasti. Kookos-, soija-, kaura- ym. maidoilla, ja erityisesti jogurteilla, voi korvata maitotuotteita, joskin 2-3 dl luomujogurttia mikrobeineen ilman lisäsokeria on useimmille myös terveysruoka.
Ruuasta mahdollisimman suuri osa kannattaa hankkia luomuna. Tavallisessa kasvituotannossa lopputuotteesta valitettavasti löytyy jäämiä käytetyistä home-, hyönteis- ja kasvimyrkyistä. Myös prosessoidun ruuan n. 400 sallitusta lisäaineesta useimmat ovat terveydelle ainakin jossakin määrin haitallisia. Järkevä kasvissyöjä jättää prosessoidun teollisuus- ja roskaruuan kokonaan pois ruokavaliostaan ja säilyttää ruoka-aineet lyhytaikaisesti tuoreena tai sitten kuivattuna, pakastettuna tai maitohapposäilöttynä.
Perehdy kasvisruokatarjontaan, lue tuoteselosteita, tule tietoiseksi ruokahuijauksista, suolesi hyvinvoinnista ja kehosi voinnista, kokeile eri ruokia ja yrttejä / terveysmausteita, niin olet jo paremman kasvipohjaisen ravitsemuksen ja terveyden tiellä.
PS: Kasvisruuasta kiinnostuneille on tarjolla useita dokkareita. Yksi on Netflixin Change Makers.
Kommentoi kirjoittajalle