Onko oma terveysmittaaminen tärkeää

18.10.2017

Mitta- ja seurantalaitteet ja mittaaminen ovat tietysti hyvä asia, mutta vain kun jokin terveysasia on pielessä ja tehdään aktiivisesti toimia sen korjaamiseksi.

HS: Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti

Jos kyseessä on henkilö, joka ei pysty tai halua (valitettavasti suuri osa) korjata terveyskäyttäytymistään, miksi mitata ja lisätä stressiä.

Meillä on jo valitettavasti suuri ja suureneva joukko ihmisiä, joille jatkuva mittaaminen on tullut pakkomielteeksi tai riippuvuudeksi muiden riippuvuuksien (esim. some, netti, sokeri, päihteet, pelaaminen, TV-sarjat, porno, väkivaltaviihde) lisäksi.

Mittaaminen ja mittalaitteidenkin käyttö ovat tietysti eri valmistajien liiketointa, ja tuotteiden käyttöön halutaan sitouttaa mahdollisimman monta asiakasta pitkäksi aikaa, mielellään lopuksi elämää, lääkkeiden syönnin tapaan. Näin syntynyt pitkäaikainen asiakassuhde on tietysti valmistajan kannalta kannattavin.

Tietoisen, kehittyneen ja vapaan ihmisen kannattaa miettiä ja harkita kriittisesti, miksi terveitä ja toimivia elintoimintoja kannattaa jatkuvasti mitata.

Toisaalta henkilökohtaiseen käyttöön ja koteihin tulevat erilaiset, ja jo nyt ilahduttavan monipuoliset, kannettavat tai laboratorionomaiset mittalaitteet ovat mainioita siinä, että ihmiset saavat paremmin tietoa terveyshäiriöistään ja voivat aloittaa sairaanhoidon jo itse, myös netistä eri lähteistä saamillaan tiedoilla.

Tätä suuntaustahan lääketeollisuus, lääkärit ja klinikat kammoavat, koska tämä nopeuttaa ja tehostaa ennaltaehkäisevyyttä ja sairauksien juurisyiden hoitamista, mikä on juuri painvastoin kuin mitä kroonisista potilaista tulonsa helpoiten saava sairaanhoidon klusteri tavoittelee.

Kommentoi kirjoittajalle