02.09.2016
Jotkut palelevat herkemmin kuin toiset, ja palelemiseen voivat liian ohuiden vaatteiden lisäksi vaikuttaa myös liian kireät vaatteet.
Helsingin Sanomien artikkelissa 31.8. palelemisesta THL:n Rintameltä oli yllättäen jäänyt pois muutama tärkeä palelemisen aiheuttaja.
Yksi on kilpirauhasen vajaatoiminta, toinen ihonalaisen nestekiertoelimistön (lymfa- ja verisuonet) heikko kunto ja kolmas on pitkäkestoinen heikkolaatuinen (tavallinen) istuminen.
Ylipainon ja huonojen elintapojen yleistyessä kilpirauhasen lievä vajaatoiminto on hyvin yleistä. Siihen liittyy lähes aina suoliston tulehduksellisuutta, ravinnevajauksia sekä stressiä. Kilpirauhasasiantuntijoille ilmiö on hyvin tuttu.
Onneksi itsehoidolla eli kuidun runsaalla lisäämisellä ravintoon, stressitekijöiden karsimisella ja Se, Zn, Cu, Mg, D-vitamiinin ja jodin lisäämisellä ravintoon saadaan yleensä hyviä tuloksia. Usein potilaat jo saavat tyroksiinia vaivaansa, mutta kaikkien kohdalla se ei auta, koska kehon muuntomekanismi hormonin esiasteesta (T4) varsinaiseksi hormoniksi (T3) ei toimi. He tarvitsevat lääkityksenä T3:a, jos elintapakeinot eivät riitä.
Nestekiertojärjestelmän rapautuminen on erittäin yleistä. Mukavuudenhaluinen ihminen haluaa aina pukeutua lämpimästi. Näin lämpöä kuljettava verenkiertoelimistö ihon alla ei koskaan harjaannu varsinkaan jos aktiivista liikuntaa ei harrasteta.
Nykyinen vaatemuoti on myös haitallinen ja rappeuttava. Kaikki alus- ja muut vaatteet, jotka jättävät jäljen ihoon ja painavat yhtään, samalla estävät virtailuja pitkin päivää. Erikoisesti vyöt, kireät alusvaatteet, sukkahousut, tyköistuvat housut ja housunkaulukset, sukat ja kengät ovat lähes järjestään liian kireitä.
Tavallisessa istumisessa kalustepaine laajalla alueella reisissä ja pakaroissa, 90 asteen nivelkulmat, kasaan painunut ryhti ja liikkumattomuus tuottavat myös palelemista nestekierron pysähtymisen takia. Myös vaatteet kiristyvät lisää istuessa.
Oikeasti väljät vaatteet, istuminen keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla, sillä rullaileminen ja toistuva liikkeelle nouseminen (esim. puhelut kuulokkeella, kävelyneuvottelut) estävät istumaperäiset nestekiertohaitat ja siten palelemista.