13.04.2017
Kommentti HS:n artikkeliin ryhdin ja selkäkipujen yhteydestä
HS: Suora ryhti ei kerro mitään selän terveydestä
Huono ryhti juuri aiheuttaa välilevyyn vaarallisen kiilamaisen paineen, jatkuvan jännitystilan ligamentteihin ja selkälihaksiin vähentäen näin kireissä kudoksissa nestevirtauksia, joiden toimittama happi ja ravinteet ja jätteenpoisto ovat ensiarvoisia selän terveydelle.
Selkäliiton v. 2013 palkittu ekspertti, HUS:n johtava ortopedikin totesi pitkän uransa kokemuksesta selkäterveyden tekijöistä I Love Me -messujen asiantuntijapuheessaan: ”Ryhti, Ryhti, Ryhti.”
Tyypillisen selkäkipuisen parantaminen tapahtuu lähes varmasti kunhan vain työpöytä-, ajo- ja TV:n katseluasento saadaan hyväryhtiseksi. Yleensä kipu lähtee viikoissa.
Helpoin tapa hoitaa selkä ja ryhti on laittaa keskiraollinen satulatuoli. Siinä häpyluu painuu keskirakoon ja näin lantioon saadaan seisomaryhti jos pöytä on vastaavalla korkeudella. Lantiosta löysät vaatteet vielä auttavat. Satulatuoleilla oikein eli ryhdikkäästi istuvilla ei kunnollisten suomalaisten tutkimusten mukaan selkävaivoja ole.
Suomessa on 800 000 selkäkipuista, jotka istuvat lähes kaikki huonossa asennossa ja näin selän virtaukset eivät toimi. Istumaergonomian parantaminen tuo lähes järjestään nopean lievityksen. Juuri kukaan tavallisilla tuoleilla ei istu hyvässä ryhdissä, kaikki vääntelehtivät epämukavuuden ja kipujen lisääntyessä päivän mittaan. 800 000 selkäkipuista siis teeskentelevät tai heillä on vaan huonoa tuuria.
Istuimen keinumekanisti tuo juuri sen pienen aktiiviliikkeen jota selkä kaipaa. Tietenkin istumajaksojen pätkiminen on sen lisäksi tärkeää.
Lisäksi ryhdillä on keskeinen merkitys vatsaontelon paineeseen (joka vaikuttaa peristalttiseen liikkeeseen ja suoliston läpivirtaukseen ja terveyteen), hengityksen syvyyteen ja sydänalueen paineenmuodostukseen.
Huono ryhti, jossa pää on etukumarassa, myös jännittää päännyökkääjälihaksen (m. sternokleidomastoides), jonka rentous on elintärkeä täydelle verivirtaukselle aivoihin ja pois.