Terveyskirjoittelussa suuria tietoa vääristeleviä toimijoita

25.10.2016

Lukijoita tosiaan höynäytetään monin tavoin. Yksi höynäytysmenetelmä on ”tutkimustieto”.

Mm. lääkevalvonnan asiantuntija professori Kötzche kirjassaan ”Tappavat Lääkkeet ja Järjestäytynyt Rikollisuus” (2014), osoittaa monin esimerkein, miten lääketeollisuus huijaa jopa viranomaisia manipuloiduilla tutkimuksilla.

Myös elintarviketeollisuuden teettämät tutkimukset antavat useimmiten erilaisia tuloksia kuin puolueettomien tehojen tekemät. Siis tieteellisten faktojen lisäksi pitää tarkistaa kuka tutkimuksen on tehnyt ja rahoittanut. Monimutkaiseksi ja vaikeaksi menee.

Terveydestä puhuttaessa pelissä ovat valtavat rahavirrat. Lääketeollisuuden liikevaihto maailmanlaajuisesti on n. 5000 mrd. Sen jakavat yli 90-prosenttisesti muutamat ylikansalliset kasvottomat jättiyhtiöt.

Niitä kiinnostaa vain rahan tekeminen, ei ihmisten terveys tai etu, koska omistajat haluavat maksimituottoa. Sitä ne myös saavat. Lääkeyhtiöiden kannattavuus on keskimäärin yli kolminkertainen muihin suuriin (S&P 500, 500 suurinta USA:ssa) yhtiöihin nähden.

Lääketeollisuus käyttää rahaa sumeilematta ”rasvaamiseen” (alan itsensä käyttämä ammattitermi), jolla tutkimuksen, viranomaisten ja koulutusväylien avulla lääkemyönteisyyttä edistetään.

Osa rahasta tietysti suuntautuu myös luontaisen lääkinnän ja muiden terveyttä ylläpitävien aineiden (kuten D-vitamiini, antioksidantit) vähättelyyn.

Lääketeollisuus tukee myös avokätisesti johtavia lääkäreitä, heidän yhdistyksiään, potilasjärjestöjä ja heille mieluista tutkimusta, eikä tietysti vastikkeetta.

Lääketeollisuus tavoittelee lääkemyynnin 5–10 % kasvuvauhtia (Suomessa nyt 2,8 mrd), eikä hyväksy mitään kansanterveydellisiä tai hallinnollisia toimia, jotka tämän vaarantaisivat. Tämän takia sairaanhoitoon menee terveysbudjeteista lähes sata prosenttia ja ennaltaehkäisyyn jää vain murusia, vaikka juuri ennaltaehkäisyllä terveyttä parannettaisiinkin paljon halvemmalla.

Tämän suuren voiman takia myös media on yleensä aika nöyränä lääketeollisuuden etujen edessä, mikä todistettavasti heikentää oikean tiedon esillepääsyä ja sananvapautta.

Kommentoi kirjoittajalle