23.08.2017
HS: Kännykkäviestien kirjoittamisen määrä on suoraan yhteydessä niskakipuihin
Ergonomiaongelma on edellä kuvattuakin vakavampi.
Tiedostamisen ja hyvän suunnittelun puutteessa kehoa vahingoittava ergonomia on läsnä lähes kaikkialla. Tässä ergonomialla tarkoitetaan asentoa ja olosuhteita, jossa herkät mikrovirtailut (veri- ja imuneste yli 400 000 km verkostossa) ovat heikentyneet vakavasti ja siten eri vaivojen muodostuminen alkanut.
Syyllisiä virtailujen heikentymiseen ovat huonosta asennosta tuleva lihajännitys sekä lisääntynyt rustopaine nivelissä, vaateiden kireydestä tuleva puristus pehmytkudoksiin ja liikkumattomuus.
Istumme huonosti eli 90/90 asennossa selkä pyöreänä 10–16 t päivässä (keskim. yli 13 t), työpisteissä, liikennevälineissä, ravintoloissa jne. Itse asiassa 90/90-asennossa istumisesta tulee aina huonoryhtistä ja siten vaurioittavaa.
Monessa työpisteessäkin pystyssä tekeminenkin tapahtuu huonossa asennossa.
On paljon epäsopivia tai kuopalle painuneita patjoja ja lähes kaikki tyynyt painavat elintärkeitä aivoihin verta vieviä pääsuonia leukanivelen alapuolella.
Yleinen vaatemuoti ja -tapa on terveyden kannalta järjetön. Vaatteet puristavat jalkateristä alkaen (kireät sukat ja kengät), alusvaatteet jättävät lähes aina painojälkiä ihoon. Housut painavat istuessa nivustaipeita ja jopa pakaroita. Vyöt tai housunkaulukset puristavat ja usein keskisauma ”hirttää” kiveksiä ja penistä tai painuu häpyhuulten väliin.
Ergonomiaongelmiin on ratkaisut:
Naisilla puristamaton mekko ja ainakin pieni- ja keskikoko-rintaisilla naisilla liivittömyys ja saumattomat pari numeroa liian suuret alushousut, jotka eivät jätä painojälkiä.
Miehillä väljät päällyshousut tai shortsit ilman alushousuja ja kireää vyötä, väljät haalarit eri ympäristöihin lyhyillä hihoilla ja/tai lahkeilla.
Työpisteongelmat ratkaisisi tehokkaasti istuminen keskiraollisessa keinuvassa satulatuolissa säädettävän pöydän ääressä.
Kännykät ohjataan puheohjauksella korvaan ”blue toothista” ja telekommunikointi tehdä kävellen.