Tuleeko lapsia pitää varjossa tai sisällä syövän pelossa

02.05.2017

Vessin kommentti tutkimusten ja kokemusten valossa

HS: Lasten suojaaminen auringolta vähentää myöhempiä ihosyöpiä

Asia on uutisessa esitettyä huomattavasti monimutkaisempi.

Melanooma kasvaa eniten niillä, jotka eivät juuri koskaan ole auringossa brittitutkimuksen mukaan.

Toisaalta Ruotsissa 25 000 henkeä käsittävässä tutkimuksessa eniten aurinkoa saaneilla ja solariumia käyttäneillä oli ylivoimaisesti pienin kokonaiskuolleisuus (koehenkilöt jaettiin 4 ryhmään) ja vähiten syöpiä, joskin hieman enemmän ihosyöpää kuin muilla.
Tästä tutkijat päättelivät, että auringonpalvojien saama D-vitamiini ja ehkä muutkin terveyshakuiset elintavat muodostivat suojatekijän.

Tiedämme nyt auringonvalosta, että se kohtuullisessa määrin ”nautittuna” on hyväksi mielialalle, silmille, aivoille (useat alueet aktivoituvat siellä) ja kokonaisterveydelle D-vitamiininkin takia.

Sisäeläjien ja jatkuvasti itseään suojaavien iho ei kehitä sellaista rakennetta, että se juuri kestäisi aurinkoa, kylmää tai hyönteisten pistoja vaan pysyy ohuena ja yli,- kesä- ja allergiaherkkänä läpi elämän. Ihon siedätyshoitoa pitää ilmeisesti tehdä läpi elämän lapsesta alkaen pitäen mielessä ylittämättömän biologisen totuuuden ”Use it or Loose it”.

On myös huomattu, että henkilöt, jotka eivät usein polta itseään, mutta oleskelevat paljon auringossa ja elävät ja syövät muutenkin terveellisesti ravinnevajauksia tietoisesti vältellen, eivät saa iho- tai muitakaan syöpiä.

Summa summarum: palaminen on pahasta mutta auringon ottaminen ja ulkoilmaelämä on hyväksi ja varsinkin terveellisten ruoka-, lisäravinne-, ja muiden hyvin elintapojen kanssa.

Tämä pätee myös lapsiin. Laittakaa ne ulos mahdollisimman paljon vähäpukeisina, erikoisesti kesäaikaan.

Kommentoi kirjoittajalle