Työkyvyn ylläpitäminen vaatii ennalta ehkäiseviä toimia

HS: Työkyvyn ylläpitäminen vaatii ennalta ehkäiseviä toimia

TULE sairaudet ovat vieläkin merkityksellisempiä kuin jutussa ilmenee. Suomessa on noin 800 000 alaselkäkipuista valtavine sairaanhoito- ja kustannusvaikutuksineen.

Alaraajojen suurten nivelien leikkauksia tehdään yhteensä noin 23 000 ja selkäleikkauksia samaa luokkaa.  Suuret TULE-leikkaukset ovat siis hoitoineen noin puolen miljardin menoerä ja ainakin toinen mokoma tulee pitkäaikaishoidon tarpeena ja kolmas jättierä työkyvyn menetyksinä työpaikoilla.

Minusta itsekin huonot nivelgeenit omaavana kaksi kertaa viikossa liikkuminen ei riitä ollenkaan. Nivelrustoa ja sen nestevirtaus-, aineenvaihdunta- ja aktivointitarpeita pitäisi ainakin keski-ikäisen ja ikääntyvän hoitaa keveällä liikunnalla aamuin ja illoin. Lisäksi tarvitaan raskasta nivelkuormitusta pari kertaa viikossa, kuten lentopalloa, tennistä, porrasjuoksua tai painonnostoa.

On ratkaisevan tärkeää syödä reilusti nivelterveyttä parantavia ravinteita ja useimmiten lisäravinteitakin välttääkseen salakavalasti etenevän nivelrappion. On myös monia mausteita sekä yrtti- ja lääkekasveja, joilla on nivelterveyttä edistävä vaikutus. Oikein tehdyt harvinaiset akupunktio- ja magneettikäsittelyt ovat myös hyödyllisiä.

Suuri rappeuttaja liikkumattomuuden lisäksi on huono ryhti ja ergonomia. Jo nuorienkin, vanhemmista ja painavammista puhumattakaan, tulisi istua etätöissä hyväryhtisesti fiksuimmillaan keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla, säätöpöydän ääressä, kyynärpäät tuettuna ja monitorit lähes silmien tasalla.

Nestekierron takia kaikki vaatteet tulisi olla puristamattomia, niin ettei ihoon jää painojälkiä. Toistuva liikkuminen työpäivänkin aikana on nivelille tärkeää.

Muotiin tullut seisominen on nivelrustoille pahaksi, jos seisoo liikaa. Kevyetkin eläimet menevät pian makuulle, kun ovat pysähtyneet.

Kaikkien tahojen kannalta ennaltaehkäisy olisi ylivoimaisesti paras ratkaisu.

Kommentoi kirjoittajalle