Sallin tarina

Salli Satulatuolin idea sai alkunsa allekirjoittaneen ratsastusinnostuksesta. Olen tehnyt kartanoni metsäsuunnittelua ja johtanut tilan töitä ratsain jo vuodesta 1974. Lisäksi rakas harrastukseni on vienyt minut lukuisille kilparatsastusareenoille ja vaellusratsastuksille. Aktiivisesta ja terveellisestä elämäntavastani huolimatta kärsin selkävaivoista tehdessäni toimistotöitä. Vuonna 1990 kerroin fysiatrian ja kuntoutuksen erikoislääkärille Seppo Mahlamäelle, miten paljon paremmalta satulassa istuminen tuntui normaalissa toimistotuolissa istumiseen verrattuna.

Mahlamäki totesi, että ratsastuksenomainen työasento olisi minulle toimistotyössä parempi vaihtoehto kuin perinteinen istuma-asento. Hän mainitsi, että satulatuoli olisi myös hyvä liikeidea, sillä niitä ei ollut tuolloin Suomessa saatavilla. Tästä syntyi idea lähteä kehittämään ergonomista satulatuolia.

Maailman ensimmäinen kaksiosainen tuoli

Aluksi istuin toimistossa jakkaran päälle asetetulla satulalla. Ryhdikäs istuma-asento teki hyvää selälleni, mutta itse satula ei ollut riittävän mukava staattiseen istumiseen. Tästä innostuneena aloitin istuimen kehittämisen yhteistyössä maatilani pajan ja paikallisten verhoilijoiden kanssa. Jo vuoden 1990 syksyllä ensimmäinen Salli Satulatuoli oli esillä Geneven keksintömessuilla.

Istuminen yksiosaisella satulatuolilla aiheutti kuitenkin alaselkävaivoja, kun lantiota ei voinut genitaalialueen epämukavuuden takia pitää hyvässä ryhdissä. Vuonna 2001 aloitimme kaksiosaisen tuolin suunnittelun, tavoitteena oli kehittää anatomisesti ja ergonomisesti haitaton tuoli molemmille sukupuolille. Tuloksena syntyi kaksiosainen istuin, jota on paranneltu 2000-luvulla jatkuvasti.

Istumakulttuurin uudistaminen

Jo 1990-luvulla saimme palautetta, jonka mukaan moni oli päässyt istumavaivoistaan Salli Satulatuolin avulla. Myös tuolin muut terveys- ja tuottavuusvaikutukset olivat perinteiseen istumatapaan verrattuina ylivoimaisia. Tästä rohkaistuneena otimme päätavoitteeksemme koko maailman istumakulttuurin muuttamisen.

Olemme saaneet selville, että perinteinen istuminen on suorassa yhteydessä ainakin alaselän ja niska- ja hartiaseudun vaivoihin, huonoon ryhtiin, istumaväsymykseen, koko kehon ja erityisesti alaraajojen nestekiertohäiriöihin, polvien ja lonkkien nivelvaivoihin, suolen toiminnan hidastumiseen, puutteelliseen hengitykseen istuttaessa, lantion ja genitaalialueen vaivoihin sekä pään- ja silmäsärkyyn. On todettu, että Salli-konseptin avulla ihmiset pääsevät lähes kokonaan eroon edellä mainituista vaivoista. Salli kohentaa huomattavasti sekä istumaympäristön mukavuutta että tuottavuutta.

Veli-Jussi Jalkanen, perustaja, hallituksen puheenjohtaja