Nivelterveys

Tietokoneella työskentelevä huonoryhtinen mies istuu toimistotuolilla väsyneen näköisenä.

Jo puolet 50-vuotiaista kärsii jonkinlaisista nivelmuutoksista. Nivelrikko kehittyy yksilöllisesti pääasiassa ergonomisten olosuhteiden, ravinnon, painon, liikuntatottumusten ja perimän yhteisvaikutuksena. Istumisen eri tekijät ja istuma-asento vaikuttavat merkittävästi niveliin neljällä alueella: niskassa, olkapäissä, selässä ja alaraajoissa. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (TULES) ja liikuntavammat altistavat nivelrikon kehittymiselle jossain vaiheessa.

Olkapäät ja hiirikäsi

Olkapäänivelen ongelmat ovat yleisiä ammateissa, joissa keskivartalon ja olkavarren välille muodostuva kulma on enemmän kuin 30 astetta (esimerkiksi hammaslääkärit). Istuttaessa satulatuolilla hyvässä asennossa vastaava kulma pysyy useimmiten pienempänä kuin 30 astetta, mikä ehkäisee olkapäänivelen ongelmia.

Vahingollinen jyrkkä rannekulma, toistuvat liikkeet ja lihasjännitykset, yhdessä hartia-alueen hermojen puristuksen kanssa, ovat pääsyyllisiä hiirikäden ongelmiin. Lihasjännityksen helpottuminen olka-hartiaseudulla ja ylävartalon luonnollisen ryhdin mahdollistama olkapään oikea asento auttavat pääsemään eroon myös hiirikäden vaivoista. Hyvä ryhti ja hyvä tuki käsille, niin että ranne on lähes suorana, auttaa myös.

Selkä ja niska

Huono alaselän ryhti aiheuttaa sisäpuoleisen ja suurentuneen puristuspaineen välilevyihin, kun nikamat ovat ”raollaan” ja fasettinivelet eivät tue. (normaalisti n. 30 % osuus painosta). Selkä pyöreänä istuminen myös venyttää alaselän nikamien ympärillä olevia jänteitä ja lihaksia, aiheuttaen jännityksiä jännekudoksiin.

Lihasjännitys heikentää ratkaisevasti kudosten nestekiertoa siten välillisesti myös välilevyjen, nivelsiteiden ja luiden hapen ja ravinteiden saantia sekä kuona-aineiden poistumista. Välilevyillä, nivelsiteillä ja luilla ei ole omaa verenkiertoa, joten niiden ravinteiden saanti heikkenee, jos ympäröivien pehmytkudosten verenkierto on vajavaista.

Perinteisesti istuttaessa niskanikamat ovat luonnottomasti ”notkolla”, mikä aiheuttaa usein ikääntyvillä nivelrikkoa niskanikamiin. Jo ennen varsinaisia nikamamuutoksia hartialihakset ovat tavallisesti vuosien ajan hyvin jäykät ja kipeät.

Lisääntynyt epätasainen paine ja hapen ja ravinteiden puute ovat pääasiallinen syy alaselän nikamien rappeutumiseen ja osteoporoosiin. Huonossa asennossa istuminen sekä niskan ja yläselän väärät asennot lisäävät niveltulehdusta yläselässä ja kaulanikamissa.

Sivulla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications