10 vaikutusta terveyteen

Tässä tarkastellaan pelkästään kaksiosaisen, liikettä myötäilevän satulatuolin aikaansaamia vaikutuksia. Yksiosaiseen satulatuoliin liittyy niin monia ryhtiin ja sekä lantion että genitaalialueen terveyteen liittyviä ongelmia, että sitä ei voi suositella työtuolina.

Ratsastuksenomainen istunta eroaa vaikutuksiltaan suuresti perinteisestä istumisesta. Positiiviset muutokset kohdistuvat koko kehoon, etenkin verenkiertoon ja lymfakiertoon sekä aineenvaihduntaan. Aineenvaihdunnan mahdollisimman vähäinen häiriintyminen ja terveysriskien poistaminen ovatkin ergonomian päätavoitteita.

Oleellisimmat vaikutukset kohdistuvat selkärankaan, alaselästä aina kaulanikamiin saakka. Ratsastuksen-omainen istuminen vaikuttaa ryhtiin, alaraajojen nestekiertoon, genitaalialueeseen, lantion ympärillä ja sisällä oleviin elimiin, lihaksiin ja niveliin, suoliston toimintaan, hengityselinten toimintaan, pään verenkiertoon ja aivojen ja silmien toimintaan. Se mahdollistaa tärkeitä elintoimintoja aktivoivan liikehdinnän: tuolilla voi jumpata, rullailla, kurotella ja kallistaa istuinta. Liikkuminen tekee istumisesta aktiivista ja parantaa työoloja.

Kun ihmiset aloittavat istumisensa radikaalin parantamisen, jo yrittäminen saa heissä aikaan muutoksen. Uudentyyppinen istuminen saa heidät tiedostamaan oman nestekiertonsa, lihasjännityksensä, selkänsä terveyden, ryhtinsä, aineenvaihduntansa ja istuma-asentonsa, mikä saa heidät haluamaan istumaympäristönsä kehittämistä edelleen.

Näillä sivuilla esitetyt tiedot perustuvat seuraaviin lähteisiin:
Michael Adams, Nikolai Bogduk, Kim Burton, Patricia Dolan: The Biomechanics of Back Pain
David A. Rubenstein, Wei Yin, Mary D. Frame: Biofluid Mechanics, an Introduction to Fluid Mechanics, Macrocirculation, and Microcirculation
Marcus J. Seibel, Simon P. Robins, John P. Bilezikian: Dynamics of Bone and Cartilage Metabolism, Principles and Clinical Applications