UKK

Miksi kannattaa istua satulatuolilla tavallisen toimistotuolin sijaan?

Satulatuolilla selkäranka on lähes samassa asennossa kuin seistessä, alaselässä on pieni notko ja selkärangan nikamat eivät paina välilevyjä. Asento on luonnollinen ja siksi helppo ylläpitää.

Satulatuolissa selän jännitykset vähenevät, iskias-tyyppiset kivut helpottavat, verenkierto pysyy vilkkaana, hengitys syvenee, lonkkanivelet ovat optimaalisessa 135 kulmassa ja tuolilla on helppo liikkua.

Kaksiosainen tuoli ei myöskään paina genitaalialuetta, mikä on eduksi genitaaliterveydelle.

Lisätietoa satulatuolilla istumisen terveysvaikutuksista.

Miksi Salli satulatuolissa ei ole selkänojaa? Eikö selkä väsy?

Kun satulatuolilla istuu tarpeeksi korkealla ja pitää jalat sivulla, saavuttaa asennon, jossa selkätuki on tarpeeton. Lantio on pystyasennossa, kuten seistessä tai kävellessä, joten selän asennon ylläpitäminen on helppoa; emmehän tarvitse selälle tukea myöskään seistessämme.

Selkänojallisessa tuolissa lonkkakulma on noin 90 astetta, minkä vuoksi lantio pyrkii kääntymään taaksepäin. Tällöin selkä painuu pyöreäksi, mikä väsyttää selkää ja saa meidät nojaamaan pöytään, se taas pyöristää selkää entisestään.

Miten Salli Satulatuolilla istutaan?

Salli Satulatuolilla istut automaattisesti oikeassa asennossa, kun muistat nämä kolme asiaa.

  1. Istu tarpeeksi korkealla. Polvissa ja lonkissa on noin 135 asteen kulma, joka mahdollistaa lantion kääntymisen eteenpäin. Näin alaselkään muodostuu selkärangan neutraaliasennon mukainen notko. Liian matalalla istuessa jalat on helppo pitää edessä, ei sivulla, jolloin selkäranka yleensä pyöristyy väärään asentoon.Illustration, woman showing how high you should sit on saddle chair
  2. Istu tarpeeksi perällä, pakarat tuolin takareunalla. Jos istut liian edessä, istuinluut eivät ole tuolin pehmeimmällä kohdalla, ja tuoli voi tuntua kovalta.
  3. Pidä jalat sivulla. Asento on sama kuin seistessä: sivusta katsoen kantapää, lantio ja olkapää ovat samalla linjalla.  Jos jalat ovat edessä, selkä pyöristyy helposti väärään asentoon.

Lue lisää oikeasta istuma- ja työskentelyasennosta.

Onko Salli Satulatuoleissa erikseen miesten ja naisten malleja?

Ei, kaikki Salli Satulatuolit sopivat kaikille sukupuolille. Ainoastaan yksiosaisia Solo-malleja emme suosittele miehille, ja naisillekin suosittelemme niitä vain osa-aikaiseen käyttöön, ettei tuoli aiheuta epämukavaa ja epäterveellistä painetta lantionpohjaan ja genitaalialueelle.

Voiko Salli Satulatuolilla istua koko päivän?

Kyllä, kaksiosaisella Sallilla voi. Keskiraon ansiosta kaksiosainen satulatuoli ei paina genitaalialuetta, jolloin ei synny tarvetta pyöristää selkää poispäin paineen tunteesta. Selkä pyöreänä istuminen on erittäin haitallista välilevyille ja alaselän terveydelle.

Koko päivää ei kuitenkaan kannata istua, vaan mahdollisuuksien mukaan työskennellä välillä seisten ja esimerkiksi kävellä puheluiden aikana.

Miksi Salli Satulatuolilla istuminen voi tuntua aluksi vaikealta?

Istuma-asento satulatuolilla poikkeaa perinteisestä tuolista. Passiivisen paikallaan istumisen sijaan lihaksesi työskentelevät aktiivisesti. Kuten uutta kuntoilulajia aloittaessa, myös uudessa asennossa istuessa lihakset ja kudokset voivat kipeytyä. Istuinluut kantavat ylävartalon painon, minkä vuoksi takamus voi tuntua aluksi aralta.

Osa tottuu uuteen istuma-asentoon päivässä, toisilla totutteluun voi mennä viikkoja. Anna kehollesi aikaa tottua uuteen asentoon.

Miksi Salli Satulatuoli tuntuu kovalta?

Satulatuoli voi tuntua kovalta, jos istut liian edessä. Istu niin taakse, että pakarat ovat aivan tuolin reunalla. Silloin istuinluusi ovat tuolin pehmeimmällä kohdalla, ja pystyt kallistamaan lantiota reilusti eteenpäin, mikä parantaa asentoasi.

Saatat myös istua liian korkealla, jolloin koko vartalon paino on istuinluilla. Parasta on istua jalat tukevasti maassa, sillä silloin osa painosta tulee myös jaloille.

Jos työskentelet pöydän ääressä, pöydässä olisi hyvä olla mahakolo. Silloin käsivarret ovat vartalon lähellä ja osa vartalon painosta tulee kyynärpäille.

Miksi Salli Satulatuolissa on rako keskellä?

Keskiraon ansiosta voit pitää lantion luontevassa seisomaryhdissä ilman paineen tunnetta genitaalialueella. Yksiosaisella satulatuolilla istuimen aiheuttama paine saa istujan kääntämään lantiota taaksepäin, pois paineesta, mutta samalla selkä pyöristyy huonoon asentoon.

Istumamukavuuden lisäksi keskirako parantaa  genitaaliterveyttä paremman verenkierron ja hermotoiminnan takia. Keskirako myös tekee tuolista hiostamattoman.

Miksi Salli Satulatuoli vaatii kaverikseen normaalia korkeamman pöydän?

Salli Satulatuolilla istutaan 15–20 cm korkeammalla kuin perinteisillä tuoleilla. Lonkka-  ja polvikulmat ovat noin 135 astetta, verrattuna 90 asteen kulmiin perinteisillä tuoleilla, joten asento on korkeampi.

Satulatuolin kanssa onkin hyvä käyttää säädettävää työpöytää. Sähkösäätöistä pöytää voidaan säätää istumisen ja seisomisen, kirjoittamisen ja lukemisen  tai istujien mukaan.

Voiko keinuvien tuolien keinumekanismin lukita?

Mekanismia ei voi lukita tiettyyn asentoon, mutta sen herkkyyttä voi säätää. Istuin myötäilee kehon liikkeitä aktivoiden samalla selän syviä lihaksia. Istuin ei ole niin herkkäliikkeinen kuin voisi luulla eikä keinu itsestään, vaan omien liikkeidesi mukana.

Katso tästä miten keinumekanismin herkkyyttä säädetään

Pitääkö keinuvalla tuolilla istua suosituksia alempana?

Keinuvilla satulatuoleilla istutaan hiukan alempana kuin muilla satulatuoleilla, sillä jalkojen pitää olla tukevasti lattialla ja polvissa joustoa. Liian korkealla istuttaessa tuoli tuntuu huteralta. Tuoliin kannattaa totutella niin, että istut reilusti alempana kuin satulatuolilla normaalisti istuttaisiin. Kun totut tuolin liikkeeseen, voit nostaa tuolia korkeammalle.

Nahka hiostaa – saako Salli Satulatuolia myös kankaisena? Haluaisin myös vaihtaa tuolin verhoilun, onnistuuko se?

Kaksiosaista istuinta käytettäessä nahka ei juuri hiosta. Yksiosaisella satulatuolilla istuttaessa ilma ei pääse kiertämään  ja tämä saa aikaan hiostumista.

Tuoli voidaan verhoilla myös keinonahalla tai villakankaalla ja istuimeen voi hankkia nahkaisen tai kankaisen suojahupun. Tuoli voidaan verhoilla myös omalla kankaallasi, kunhan kangas on tarpeeksi kestävää. Tästä pääset katsomaan verhoilumateriaaleja.

Vanhakin tuoli voidaan verhoilla uudelleen, voit toimittaa tuolin jälleenmyyjällesi uudelleenverhoilua varten. Katso ohjeet, miten huolehdit Sallistasi.

Uusi Salli Satulatuolini saapui juuri. Mitä työkaluja tarvitsen sen kokoamiseen?

Onnittelut hyvästä valinnasta! Et tarvitse mitään työkaluja. Tuolissa on vain kolme osaa ja se on erittäin helppo koota. Jos sait tuolisi talvella, anna kaasujousen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen tuolin käyttöönottoa.

Olen käyttänyt Salli Satulatuolia jo kymmenen vuotta ja olen edelleen tyytyväinen. Tuoli ei kuitenkaan enää liiku niin hyvin kuin ennen. Mitä pitäisi tehdä?

Pyörät ovat kuluva osa. Usein hiekka ja pöly lattian ja pyörän välissä kuluttavat pyörää ja aiheuttavat sen, että tuoli ei liiku hyvin. Suosittelemme, että vaihdat uudet pyörät viiden vuoden välein. Silloin tuolisi rullaa hyvin!

Varaosia saat jälleenmyyjältäsi tai Sallin verkkokaupasta – pyörät voi ostaa tästä.

Istuimen leveydensäätö MultiAdjusterissa/SwingFitissä on jumittunut. Miten saan sen auki?

Tämä ohje koskee vain ennen vuotta 2019 valmistettuja malleja, joissa on säätövipu istuimen takana. Uudemmissa malleissa on lukkiutumaton mekanismi.

Jos lukitus on tiukassa, muutama napakka kämmenlyönti vipuun avaa mekanismin. Lyö vipua tuolin takaa katsottuna oikealle. Leveyttä lukitessa vipua ei tarvitse vääntää tiukalle ääriasentoon, riittää, että se ottaa kiinni. Älä purista tuolin osia reisillä yhteen vivun ollessa kiinni, sillä se voi saada vivun jumittumaan. Nouse aina pois tuolilta leveyttä säätäessäsi.

Voiko Salli Satulatuolilla istua hame päällä?

Kapea hame tekee satulatuolilla istumisesta mahdotonta, koska jalkojen oikea asento on vartalon sivulla ja joustamaton hame estää tämän asennon. Väljähkö, joustava hame tai kietaisuhame mahdollistavat satulatuolilla istumisen. Liian tiukkoja vaatteita ei suositella käytettäväksi istumatyössä, sillä ne heikentävät verenkiertoa.

Salli Satulatuoli painaa kiveksiä, onko minulla väärä malli?

Miesten kannattaa ehdottomasti käyttää kaksiosaista Salli Satulatuolia. Keskiraon ansiosta tuoli ei paina genitaalialuetta, jolloin alueen verenkierto ja hermotoiminnot eivät häiriinny. Kaksiosaisella satulatuolilla myös miehet voivat kallistaa lantiota reilusti eteenpäin, jolloin alaselkään syntyy hyvän ryhdin mahdollistava notko. SwingFitissä ja MultiAdjusterissa keskiraon leveyttä voi myös säätää.

Olen käyttänyt Salli Satulatuolia nyt kuukauden ja takapuoli puutuu edelleen, mitä tehdä?

Aika tekee asennoista meille myrkkyä, joten taikasana on vaihtelu: vaihtele asentoa, käytä hyväksesi Swing-mallien keinuvaa istuinta ja tee välillä töitä seisten. Kokeile erilaisia korkeus-, kallistus- ja leveyssäätöjä löytääksesi itsellesi sopivimmat. Kuten emme jaksa seistä paikoillamme tuntikausia yhteen menoon emme myöskään jaksa istua pitkiä aikoja täysin samassa asennossa. Keho kaipaa liikettä. Tuoliin tottuminen on myös yksilöllistä – älä luovuta!

Onko Salli Satulatuolia mahdollista saada kokeiluun?

Satulatuolia kannattaa testata ensin muutaman viikon ajan, varsinkin, jos et ole istunut satulatuolilla aikaisemmin. Jos olet jo kokenut satulatuolin käyttäjä, lyhempikin koekäyttö riittää, tai voit siirtyä suoraan Sallin käyttöön.  Täytä lomake Testaa Sallia koekäytössä niin Salli-asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä!

Kun saat tuolisi testiin, varmista että istut oikein.

Saako Salli Satulatuoliin varaosia?

Salli Satulatuoleihin on saatavissa kattava valikoima varaosia ja lisävarusteita, ota yhteyttä jälleenmyyjääsi tai käy Sallin verkkokaupassa.