Mikä neuvoksi nivelrikon ehkäisyyn ja hoitoon?

HS: Nivelrikkoa voi hoitaa liikkumalla

Nivelrikkoa voi hoitaa hyvin menestyksekkäästi viisailla kotikonsteilla. Jo liikkuvan ihmisen alkanutta nivelrikkoa ei pysäytetä lisäämällä liikuntaa, mutta monipuolistamisesta voi olla hyötyä.

Paha juurisyy on kehoa hapattava eli sokeri-, liha- ja viljapainotteinen ruokavalio, joka myös ylläpitää nivelrikkoa kiihdyttävää tulehduksellisuutta. Happamuutta torjuvat eri kasvikset, mutta myös ruokasooda ja Valmarin.
Marjat, hedelmät, vihannekset, sienet, siemenet, yrtit, terveysmausteet ja merilevä olisi hyvä yhteensä olla luokkaa kiloa/pv. Näin happamoitumisen juurisyy poistetaan ja suoliston toiminta ja suolen (ja mikrobiomin sekä vastustuskyvyn) terveys optimoidaan.

Asiantuntijoiden, kuten esim. prof. Piipon kirjoissa ”Suomalaiset lääkekasvit”, ja ”Terveyttä Mausteista”, on esiteltyinä myös nivelterveyttä edistävät mausteet ja yrtit. Myös inkivääri, frankinse- ja hamppuöljy ulkoisesti käytettynä ovat hyödyllisiä. Monesti kuminauhaharjoittelusta on hyötyä yläraajojen nivelongelmissa.

Nivelien hoidossa etua saadaan myös akupunktiolla, magneetti- ja vyöhyketerapialla. Tavanomainen pyöreäselkäinen istuminen 90/90 asennossa on paha altistaja. Sen tilalle kannatta ehdottomasti laittaa laadukas ja hyvän ryhdin tuottava keinuva ja keskiraollinen satulatuoli. Siinä ei muodostu haitallista nivelpainetta (tavallisen istumisen tapaan) polvien ja lonkkien rustopinnoille. Hyvä ryhti lantiosta alkaen myös hoitaa yläselän ja niskan niveliä.

Itselläni on erittäin huonot nivelgeenit. Aikaisemmat sukupolvet ovat olleet jo aivan rampoja minun iässäni (73). Vakuutusyhtiö otti polveni pois vakuutuksesta v. 2003 liian ohuiden rustojen takia. Silloin heräsin nivelhoitoon ja sain rustopaksuuksia kuvien mukaan jopa lisättyä 10 v. aikana. V. 2021 polveni kuitenkin turposivat ja kipeytyivät uhkaavasti. Kävelystäkin tuli hankalaa. Kuvista ilmeni, että rustot olivat kadonneet. Olen sen jälkeen käyttänyt em. keinoja säännöllisesti ja taas voin pelata tennistä, lentopalloa ja ratsastaa ilman nivelkipuja eivätkä polveni ole enää ollenkaan turvoksissa.

Kommentoi kirjoittajalle