Asiantuntijakommentti HS:n luomuruokauutiseen

26.01.2017

Miksi kemikaali-GM-ruoka on kestämätöntä

HS: Maailmalla ei ole varaa kasvattaa luomuruokaa

Tiede-lehden päätoimittaja katsoo asiaa ahtaasti ja on väärässä. Seuraavassa muutamia perusteluja:

Kemiallisessa viljelyssä kasvit heikentyvät monoviljelyn ja lannoituksen yksipuolisuudessa. Sitten tarvitaan myrkkyjä tappamaan rikkaruohoja, homeita, kasvitauteja ja tuhohyönteisiä. Näin saamme vajaaravinteista ruokaa, jossa on myrkyllisiä kemikaalijäämiä.

Nykymuotoinen massatuotanto haaskaa myös aivan liikaa vettä ja valtavasti viljaa lihan tuotantoon. Se myös käyttää antibiootteja ja hormoneja surutta missä ne vain lisäävät massakasvua.

Tavanomaisesti viljeltyjen maiden pohjavedet ovat lannoitteiden ja kasvimyrkkyjen käytön takia menneet tai menossa pilalle monessa maassa. Mm. Tanskassa jo kaikki pohjavedet ovat tärveltyneet.

Hyvin tuotetussa luomuruuassa on varmasti ja tutkitusti (Englanti ym.) enemmän suojaravinteita ja jokainen pahvisuukin tuntee luomuhedelmien ja vihannesten aromieron. Vertaa vaikka metsämarjoja peltoviljeltyihin. Ero kaikissa laatutekijöissä on huima.

Monsanton jättiyhtiön geenimanipulointi – glyfosaatti akseli on täysin kestämätön. GM-kasvit ovat jo nyt vaurioittaneet luonnon monimuotoisuutta pysyvästi. Glyfosaatti varmuudella aiheuttaa syöpää ja tullaan kieltämään, koska valtavasta vastalobbauksesta huolimatta todistevuori kasvaa.

Monsantolla on lääketeollisuuden tapaan varaa teettää ”tutkimuksia” ja harjoittaa monenlaista vilperiä ja korruptiota omien menetelmiensä ”turvallisuudesta”.

Monsanton nyt ostettua Bayerin, sen valta kasvimonopolin maailmankunkkuna kasvaa. Mm. Intiassa yhtiö on ajanut miljoonia viljelijöitä ahdinkoon ja näistä tuhansia on epätoivoissaan tehnyt jo itsemurhan.

1970-luvulla käytetyt kaikki peltokemikaalit on jo liian myrkyllisinä kielletty. Useita on myös tullut ja mennyt senkin jälkeen. Nyt laajalti käytössä oleva rikkamyrkky Atratsiini on hormonihäiritsijä ja tullaan tiedepimityksistä huolimatta kieltämään.

Ratkaisu on myrkyttömästi tuotettu terveellinen ruoka syväjuurisista puista, levistä ja typpeä sitovista monivuotisista kasveista.

Tulevaisuuden ruualla on kunnioitusta ja arvoa, sitä ei haaskata, syödään kohtuullisesti ja tuotetaan kestävästi.

Kommentoi kirjoittajalle