D-vitamiinia tarvitaan THL:n suosituksia enemmän

25.10.2016

Käsittämätöntä että THL antaa edelleen suosituksia, jotka ovat tutkimusten, kokemusten ja terveen järjen vastaisia. Miksi? Kenen asialla THL on?

Onneksi kaikkien kommenttien perusteella suomalaiset ovat oppimassa syömään hyviä määriä.

Moni on jo sisäistänyt, että veressä määrän tulisi terveyden optimitasoon olla TERVEELLÄ ihmisellä 120–150 nmol/l. SYÖPÄSAIRAALLA TAI RISKIPOTILAALLA jo 150–200 nmol/l. Eräs tuttavanikin parani lymfoomasta ennätysnopeasti lääkärinsä kummastukseksi, kun laittoi D-vitamiinitason 200:n pintaan.

Meidän firmassa työnantajan puolesta annettu 100–125 mcg tuottaa flunssan torjunnassa paremman tuloksen kuin flunssarokotukset. Muutenkin sairastelu on erittäin vähäistä. Seniorit lisäksi tarvitsevat nuorempia suuremmat tasot torjuakseen sairauksia.

Miksihän Ylpön 100 mcg suositus siirrettiin historiaan heti hänen eläköidyttyään?

Joku suomalainen asiantuntijalääkäri on arvioinut, että jos kaikilla suomalaisilla D-vitamiini veressä olisi luokkaa 150 nmol/l, lääkemyynti laskisi ehkä miljardilla nykyisestä 2,7 mrd:sta. Tässä lienee syy mataliin suosituksiin. Haittavaikutuksethan alkavat vasta 400 nmol/l jälkeen.

Itse söin 125 mcg jonkun vuoden, mutta nostin määrän 250 mcg viime talvena. Nyt vereni on tavoitearvossaan eli n. 180 nmol, jossa aion sen myös pitää. Sairaspäiviä ei ole tarvinnut pitää.

D-vitamiini on itse asiassa steroidihormoni, joka vaikuttaa yli 1000 geenin toimintaan. Maailmassa tehdyt yli 12 000 tutkimusta puoltavat yksiselitteisesti auringonottoarvoja eli 120–200 nmol/l.

Surullista että viralliset suositukset eivät ole oikeasti enää kansanterveyden tukena. Syyt THL:n käsittämättömään linjaan tulisi selvittää.

Kommentoi kirjoittajalle