Huonosti hoidettu: foolihapon saanti ja tarvetiedotus

08.03.2017

Kommentti HS:n juttuun foolihapon tarpeesta raskauden aikana

HS: Foolihappolisän syöminen pitäisi aloittaa paljon ennen raskaaksi tuloa

Miksi neuvoloissa ei kerrota foolihapon tarpeesta?

Miksi siellä ei myöskään kerrota että jos äiti syö D-vitamiinilisää 100 mcg/pv, ottaa raskauden alussa Omega3-rasvahappoja 1 g ja 7. kk eteenpäin 2 g, syö monnivitamiinitabletin, jolla torjuu Se-, Zn-, Cu-, Mg-, Cr-puutoksia, niin lapsesta tulee todennäköisesti paljon terveempi ja äitikin välttää todennäköisemmin raskausmasennuksen.

Foolihappo on välttämätöntä myöskin hyvään aivoterveyteen. Englannissa hallituksen määräyksestä foonihappoa lisätään jauhoihin niin, että ihmiset saavat keskimäärin 800 mcg. Se onkin Euroopan ainoa maa jossa muistisairaudet ovat laskussa.

Englannissa saantisuositus on 800 mcg, muualla yleensä 400 mutta peränpitäjä-Suomessa 300. Me saamme ruuasta 250 mcg eli reilusti alle optimiarvon. Nyt diagnosoituja muistisairaita on ¼ milj. Toinen mokoma diagnosoimatta ja muistisairausputkessa sama mokoma. Pian muistisairaita ja heidän hoitajiaan on yli 1 milj. Siihen ei vain olisi varaa.

Odottavan äidin kannattaisi myös olla erityisesti raskauden alussa erityisen varovainen ja välttää kaikenlaisia materiaaleja, joista voi irrota hormonihäiritsijäkemikaaleja kuten DBA ja 30 muuta, jotka muuttavat sikiön, erityisesti poikasikiön sukupuoliterveyttä peruuttamattomasti.

Näitä kemikaaleja voimme ilmeisesti kiittää siitä että genitaalinen ja sukupuolinen kehityshäiriintyminen on nykyään kovin yleistä.

Jopa kaloilla, jotka asustelevat jätevesipurkuaukkojen lähettyvillä, on yleisesti sekä koiraan että naaraan genitaalit.

Monien lajien harvinaistuminen on myös pantu hormonihäiritsijöiden piikkiin.

Kommentoi kirjoittajalle