IENTULEHDUS LUULTUA VAARALLISEMPI, mutta HELPOSTI EHKÄISTÄVISSÄ

09.10.2018

Ientulehdus, parodontiitti, on merkittävä riskitekijä 50 sairaudessa, mukaan lukien sydän- ja aivohalvaukset, joiden todennäköisyyden se ainakin kolminkertaistaa.

HS: Yli puolella suomalaisista on suussaan bakteeri, joka voi edistää Alzheimerin tautia

Ilmiössä on kyse nimenomaan tulehduksesta ja bakteeriston muuttumisesta, jota tapahtuu myös suolistossa, mutta moninkertaisesti suuhun nähden. Tutkimus tulee tämän pian näyttämään.

On loogista ja varmaa, että suun bakteeristo on vuorovaikutuksessa mikrobiomin (suoliston bakteeristo) kanssa eli toinen huonontaa toista.

Ruuan ja nimenomaan sokeripitoisen (mm. nopeita puhdistettuja hiilihydraatteja sisältävän) roskaruuan jatkuva tarjolla oleminen ja syönti on pääsyy. Hampaat ja ikenet pysyisivät kunnossa ilman harjaamistakin, jos sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja ei olisi ruuassa ollenkaan ja söisimme vain 3–4 kertaa päivässä.

Koska tämä ei onnistu juuri keltään, tarvitsemme aterian jälkeistä suun huuhtelua, hampaiden pesun kahdesti päivässä ja hammaslankapuhdistuksen kerran päivässä. Näin on helppo pitää ikenet kunnossa.

Tulehdukset piilevät kehossa pääasiassa suun ja suoliston lisäksi ylimääräisessä rasvakudoksessa, genitaaleissa ja raajojen suurten nivelten nivelrikossa. Näiden paheneva yhteisvaikutus suurimmalla osalla kansaa on yksi tekijä päällemme vyöryvästä sairastumiskatastrofista, joka tulee romuttamaan kansanterveyden ja kansantalouden.

Tehokas yleinen ehkäisykeino olisi tehokas kansallinen sairauksien ennaltaehkäisyohjelma.

Yksilön kohdalla ratkaisuja ovat terveelliset liikunnalliset elintavat, päivittäinen hammashuolto, runsaskuituinen sokeriton ruokavalio runsaine terveellisine (kovine) rasvoineen ja keinuvaan satulatuoliin ja sähköpöytään perustuva työergonomia, joka pitää nivelet kunnossa ja terveyden ja elämänlaadun hyvänä.

Kommentoi kirjoittajalle