Istumisen ja vulvodynian yhteys

18.08.2016

Vulvodynia on intiimialueen kiputila, josta kärsii 6-13v% naisista jossakin elämänsä vaiheessa. Yksi riskitekijä on istuminen.

Hesarin artikkelissa vulvodyniasta 18.8.2016 ihmetellään sen alkusyytä. Yksi selvä ja voimakas riskitekijä vulvodynialle on ainakin istuminen.

Istumisen aikana lantionpohjaan ja sitä kautta sisälantioon muodostuu istumapaineen ja tuolin pehmusteiden aikaansaama puristusalue. Tämä pysäyttää tai heikentää nestekierron (lymfa ja veri) pehmytkudoksissa, mistä seuraa kaikenlaisia tulehduksia, vaivoja ja sairauksia.

Normaalisti veren virtaus tuo paikalle valkosoluja tappamaan verilihaan päässeitä bakteereita ja viruksia. Kun virtaukset ovat seis tai hitaat, tämä mekanismi ei toimi ja näin tulehdukset pääsevät voimistumaan.

Istumatyötä tekevillä naisilla lantiokaukalo, yli litran tila jossa sisälantion elimet ovat, on oikea taudin pesä kaikkine sairauksineen, jonka vaivoista elää suuri joukko lääkäreitä, klinikoita ja lääketehtaita. Mm. syövästäkin 24 % on tilaston mukaan tällä alueella.

Myös vulvan alueen tuuletus on usein kehnoa monikerroksisen vaatetuksen ja hiottavien pehmusteiden takia. Näin bakteerit pääsevät lisääntymään rauhassa lämpimässä ja kosteassa.

Ehkäisynä toimii erittäin hyvin oikeasti ilmava ja puristamaton yksinkertainen vaatetus ja keskiraollinen satulatuoli, joka eliminoi puristusta lantiopohjan alueella. Jos tuolissa on vielä keinumekanismi, se lisää veren virtausta lihasaktiivisuuden takia entisestään.

Myös seisominen 10–30 % työajasta on kokonaisedullista sekä kävely ainakin kerran tunnissa vähintään muutaman minuutin ajan. Kävelynkin ajan voi vaikka puhua puheluita ”walk & talk” -periaatteella bluetoothilla niin tuottavuus ei laske.

Lantionpohjavaivoihin erikoistuneilla fysioterapeuteilla on useita vaihtoehtoisia keinoja rentouttaa, vahvistaa ja tasapainottaa vulvan alueen aineenvaihduntaongelmia, jollainen vulvodyniakin on.

Akupunktioekspertit hoitavat menestyksellä niin monenlaisia kiputiloja, että sekin kivi kannattaa ehdottomasti kääntää myös tämän vaivan yhteydessä.

Kommentoi kirjoittajalle