Keinot aivojen terveenä pitämiseen

19.04.2017

Täydentävä kommentti HS:n Aivojen haurastuminen -juttuun

HS: Aivojen haurastuminen alkaa kolmekymppisenä

Artikkelin tietoja kannattaa täydentää.

Aivot ovat kudosta, jolle olosuhteet vaihtelevat riippuen elintapavalinnoista. Haitalliset valinnat rappeuttavat aivoja nopeammin ja viisas aivoterveysharrastaja voi ylläpitää aivonsa hyvässä kunnossa jopa pitkän iän.

Aivojen terveydelle on monia huonosti tiedostettujakin rapauttavia tekijöitä itsestään selvien kuten huonon unen, jatkuvan stressin, aivojen käytön puutteen, liikunnan puutteen, roskaviihteen, ylivirikkeellisyyden, raskasmetallien ja alkoholin lisäksi.

Terveenä säilyäkseen aivot tarvitsevat välttämättä myös Omega- rasvoja 1-2 g/pv, runsaasti (100–200 mcg) D-vitamiinia, fosfolipidejä, magnesiumia, tasaisen ja kohtuullisen verensokerin ja hyvän suoliston terveyden.

Sama korkea verensokeri joka lihottaa, myös rappeuttaa aivoja. Siksi Alzheimeria nimitetäänkin kolmanneksi sokeritaudiksi.

Tulehduksellisuus suolistossa, joka on nykyään varsin yleistä, johtaa myös helposti muistisairauksiin.

Tärkeä mutta huonosti tiedostettu aivoja rappeuttava tekijä on huonoryhtinen istuminen, jossa pään etunoja kiristää kaulalihaksia, joiden alla olevissa pään pääsuonissa virtaukset heikkenevät aiheuttaen aivoterveysriskin.

Tätä voi torjua istumalla keskirakoisella keinuvalla satulatuolilla hyväryhtisesti ja pätkimällä istuma-aikoja liikuntatuokioilla.

Myös kaulaa painavat tyynyt tuovat edellisen kaltaisen riskin. Ratkaisuna on järkevän kokoinen ja jämäkkä tyyny joka ei paina kaulaa yhtään.

Aivojen rappeutumisen ilmeneminen henkilössä on nimeltään ARABDES (Age Related Attitude and Brain Degeneration Syndrome) joka voi alkaa pahimmillaan jo kolmenkympin jälkeen. ARABDES-työntekijät ovat harkintaa vaativassa työssä lähes käyttökelvottomia, koska heidän asenteensa, mielialakontrollinsa sekä oppimis- ja omaksumiskykynsä ovat jo heikot tai olemattomat.

Valitettavasti elintapojemme repsahtaminen ja mielihyväeläminen lisää ARABDES-henkilöiden määrää ja aikaistaa tämän oireyhtymän esiintymistä.

Kommentoi kirjoittajalle