Keskiluokan hyvinvointiko heikentynyt

16.04.2017

Täydennyskommentti HS:n analyysiin Juha Siltalan kirjasta

HS: Keskiluokka voi Suomessa paljon paremmin kuin 30 vuotta sitten

Uutisen katsantokulmista puuttuu minusta tärkeitä asioita.

Kv pääoma on aina ollut suuri pelaaja mutta elinympäristömme on muuttunut liikaa ihmisen kivikautisille valmiuksille.

Jatkuva tiedon ja viihteen tulva, ympäristön ylivirikkeellisyys, joka tietovälineiden takia on altis jatkuville keskeytyksille, varmasti lisäävät stressiä ja ahdistusta. Yöelämä ja huonontuva uni vaikuttavat mielenterveyttä heikentävästi. Uusavuttomuus elintavoissa ja valmiuksissa lisäävät elämän hallitsemattomuutta.

Koulutusmenot ovat kasvaneet erityisesti, koska yhä levottomammat ja traumatisoituneemmat lapset tarvitsevat yhä pienempiä ryhmiä ja erityistukea selviytyäkseen.

Koululaisten tieto- ja suoritustaso on itse asiassa alentunut monissa aineissa. Vaikka kiusaamista yritetään kitkeä, sen määrä lisääntyy koko ajan lasten mielenterveyden rapautumisen takia. Myös lasten ylipainon lisääntyminen kertoo kotienkin huonovointisuudesta ja yhteiskunnan avuttomuudesta terveysohjauksessa.

Terveysmenojen kasvu johtuu sairaanhoitomenojen kasvusta. Keski-iän ja elopainon nousu, unen huononeminen, heikkolaatuisen teollisuusravinnon ja viihteen lisääntyminen ja liikunnan vähentyminen ovat lisänneet sairaanhoidon tarvetta.

Lääkeyhtiöiden lisääntynyt vaikutus ja lääkkeiden ylisyönti eli medikalisaatio, nostavat myös kustannuksia. Jos yhteiskunta panostaisikin terveyden hoitoon eli ennaltaehkäisyyn, jota voitaisiin lainsäädännöllä tehdä tehokkaasti jopa kuluitta, kansanterveyttä ja henkistä hyvinvointia voitaisiin nopeasti nostaa.

Onneksi elinympäristöstämme ei ole tullut liian turvallista ja hyvinvoinnista itsestään selvää, koska se johtaisi vielä nykyistäkin laajempaan passivoitumiseen ja tukien varassa elämiseen.

On totta että nykyinen viekoituksia ja ”sivuraiteita” täynnä oleva elinympäristömme vaatii ”voittajilta” ja hyvin selvinneiltä enemmän viisaita valintoja, tietoisuutta ja itsekuria kuin mitä voimme kohtuudelta kaikilta odottaa.

Kommentoi kirjoittajalle