Komment HS:n uutiseen alaselkäkipujen hoitamiseen joogan avulla

13.01.2017

Miten hoitaa ja ehkäistä selkäkipuja

HS: Jooga voi auttaa alaselän kipuun, toteaa lääketieteen katsaus

Jooga voi auttaa, mutta tehokkaampiakin menetelmiä on. Tehtyjen tutkimusten mukaan työajan ulkopuolinen kuntoliikunta auttaa vain vähän. Ylivoimaisesti tehokkainta on istua selkä hyvässä ryhdissä. Juuri huono ryhti aiheuttaa alaselän rappeumamuutokset ja siitä koituvat kivut. Selitän asiantuntijana, miksi näin tapahtuu.

Selän pyöristyessä vähänkin nikamien pienet fasettinivelet, jotka hyvässä ryhdissä kantavat 30 % painosta, aukeavat, eivätkä kanna yhtään.

Lisäksi välilevyyn kohdistuu kiilamainen paine. Tämä voi aiheuttaa ajan kuluessa välilevyn sisällä olevan nesterakkulan murtautumisen ulos ja muodostaa pullistuman, välilevytyrän eli prolapsin, välilevyn kylkeen. Se taas painaa joko selkäydinhermoa tai siitä haarautuvia muita hermoja kuten iskiashermoa.

Useimmiten välilevyrappeuma tapahtuu alimmassa eli L4/L5-nikamavälissä, koska se on alttein rappeumalle. Tämä johtuu siitä, ettei L5-nikaman kohdalla poikkeuksellisesti ole nikamavaltimoa verta, ravintoa ja happea tuomassa. Huonoryhtisyydestä ja liikkumattomuudesta aiheutuva lihaskireys ja -passiivisuus taas estää muutenkin verenkiertoa.

Parhaat keinot ehkäistä ja suhteellisen nopeasti myös hoitaa tyypillinen alaselkäkipu on alkaa istua ryhdikkäästi keskiraollisella ja keinuvalla (ja siten myös lihasaktivoivalla) satulatuolilla, sähköisesti korkeussäädettävän pöydän ääressä, monitorit silmien tasalla, vyötäröstä ja lantiosta väljissä vaatteissa, seistä 10–30 % työajasta 15–20 min pätkissä ja käydä handsfree-puheluja sekä pieniä palavereja kävellen.

Paljon ajavan tulee hankkia autoonsa selkäryhtiä ylläpitävä tuki, koska vain harva istuin tulee alaselkää riittävästi, ainakaan vanhempana eli litistyneempänä. Jos selkä on kipeä aamuisin, on patja sopimaton.

Selän nivelvaivoihin kannattaa syödä nivelvaikuttavia ravinteita (Mg, Cu, Zn, Si, D-vitamiini, Omega3, MSM, kissus, luonnon glukosamiinit), jotka ehkäisevät nivelvaivoja myös alaraajojen isoissa nivelissä.

Kommentoi kirjoittajalle