Kommentti HS:n kuitu-uutiseen

21.11.2016

Uutisen tietosisältö oli sen verran vajaa tästä erittäin tärkeästä asiasta, että haluan täydentää.

HS: Jos et syö kuitua, mikrobit syövät suolesi

Suomalaiset syövät kuitua alle 15 g päivässä. Keräilijä-metsästäjä, eli kivikauden ihminen, jonka suolisto meillä vielä on, söi yli 100 g. Se meidänkin pitää tehdä, jotta suolisto ja sitä kautta koko elimistö olisi jämäkästi terve ja vastustuskykyinen. Bakteerithan tekevät myös patogeenejä tappavat immuunisolut.

Koska olemme sisäeläimiä, jotka tekevät fyysisesti helppoja töitä sisätiloissa, energian kulutuksemme on vain alle puolet kivikauden ihmiseen verrattuna. Kulutuksemme tarvitsemaan pieneen ruokamäärään tarpeellisen kuidun määrän saaminen ei ole mahdollista valitsematta nimenomaan kuitupitoisia ruokia, ja sen lisäksi vielä kuitulisiä.

Esim. purjon käyttäminen sipulin sijasta, linssien lisääminen keittoihin ja patoihin, siementen liottaminen ja jauhaminen tehosekoittajalla marjojen ja hedelmien kanssa ovat hyviä kuitulisiä. Kuivatut marjajauheet ja Psyllium husk -kuorivalmiste ovat myös erinomaisia.

Valmiiksi tehdyt viljojen leseet ovat epäsuositeltavia, koska ne ovat usein enemmän tai vähemmän haitallisesti eltaantuneita ja aina runsaasti happoa muodostavia ja siten haitallisia kehon pH:lle.

Marjat kannattaa jauhaa voimakkaassa tehosekoittajassa siemenineen, koska vain siten siementen kuitu ja tärkeät ravinteet saadaan käyttöön.

Monipuolinen kuituvalikoima ravinnossamme auttaa monipuolisten hyödyllisten bakteerikantojen saantia.

Kunkin tulisi opetella esim. Fineli.fi-tietokannan arvoja eri ravintoaineiden kuitupitoisuuksista omaa ravintotietoisuuttaan ja ruokavaliotaan varten.

Lähes kuiduttomat ja ravintoarvoltaan vähäarvoiset hiilihydraatit, kuten vehnä ja sokeri, ovat terveellisessä ruokavaliossa tietysti järjettömiä.

Runsas kuitumäärä suolistossa auttaa bakteereja muodostamaan mm. runsaasti serotoniinia, suoliston 200–500 milj. hermosolun välittäjäainetta. Siitä ylimäärä menee aivoihin tehden meidät henkisesti paremmin voivaksi.

Kommentoi kirjoittajalle