Kommentti HS:n pääkirjoitukseen terveyden vaalimisesta, 2

10.01.2017

Vanha ja haudatun kolesteroliteorian mukainen mantra: ” SYÖKÄÄ KEVYESTI ” (ts. vähärasvaisesti) – on juuri tuottanut meille lihavuusepidemian, jota podemme.

HS: Terveyttä on syytä vaalia läpi vuoden

Käsittämättömästi monet ammattilaisetkin hokevat tätä ymmärtämättömyyttä.

Todistetusti toimivin tapa on vähentää sokeri ja vähäarvoiset pasta, riisi ja muut nopeat hiilihydraatit lähes kokonaan pois.

Jos vatsa varmasti ei yhtään ärry gluteiinista ja muista viljan osista, syö 1-2 palaa 100 % kauraleipää, kuitunäkkäriä tai hapanleipää. Vehnäleipä on aina lihottavaa ja lisäksi sen runsas gluteiini aiheuttaa kaikissa meissä tulehduksellisuutta suolessa.

Suoliston viljapohjaisesta ärtymisestä keliakia edustaa vain 20 %. 80 % on muusta, jota useimmat eivät edes itsessään tiedosta. Painon nousu, väärä bakteerikanta seurauksineen ja kilpirauhashäiriö seuraavat.

Järkevin keino solakkaan terveyteen on lisätä reilusti hyvää rasvaa (voi, oliivi, hamppu, kookos, tumma suklaa, siemenet, kala, pähkinät, munat, ruoholla kasvatettu liha) sisältäviä tuotteita, huolehtia että saa kuitua n. 100 g/pv (2-3 suurta pehmeää ulostetta /pv). Kaikkia kasviksia (marjat, vihannekset hedelmät) olisi hyvä syödä kilo suositellun 0,5 kg sijasta.

Rasvan nostaminen 40–50 % energiasta ja sokerin pitäminen lähes nollassa, laitaa kehon toimimaan ketogeenisesti eli polttaa ruuan ja kehon rasvaa. Tästä seuraa hyvä terveys ja solakkuus.

Alussa suolen huonot bakteerit ja makutottumukset protestoivat hurjasti mutta syöminen on ongelmatonta muutaman viikon jälkeen. Asia kannattaa opetella hyvin oman motivoinnin takia, koska syöminen ja aineenvaihdunta muuttuvat paljon.

Terveystekijänä unitapojen järkevyys on tärkein. Optimina unta klo 22–06.

Ruutuaika tulee saada kuriin ja sisäistää stressin poistajat eli sauna, seksi, luontoliikunta, huumori, lukeminen, käsityöt.

Hyvät lisäravinteet (D 100 mcg, Omega 1 g, monivitamiini x 2) ovat ”must”. Hyvät terveysmausteet ovat myös todella arvokkaita.

Kommentoi kirjoittajalle