Kommentti HS:n uutiseen kuiduista ja suoliterveydestä

03.01.2017

Täydennän juttua joillakin tärkeillä faktoilla.

HS: Suolistobakteerit auttavat pysymään hoikkana ja terveenä

Kivikauden ihminen söi kuitua n. 10 kertaa enemmän kuin me yleensä syömme. Nyt suositus onkin 50 g kuitua / 1000 kcal.

Tällä määrällä kuitua ulostetta tulee 700 g – 1100 g/ pv ja suoliston läpivirtaus on alle 30 tuntia. Hyvät bakteerit saavat runsaasta kuidusta paljon syötävää (= niiden ainoa ravinto), jonka turvin ne tekevät immuunipuolustuksen suojasoluja ja joitakin vitamiineja.

On edullista jos kuitulähteet ovat erilaisia, koska siten myös bakteerien lajikirjo on suurempi ja samalla suojavaikutukset vieläkin paremmat

Nopea läpivirtaus takaa, että haitallisia vanhasta suolen sisällöstä helposti tulevia kemikaaleja ei ehdi muodostua, joten suolen seinämä (epiderm), suolinukka ja suolirakkulat pysyvät terveinä ja imeyttävät hyvin ravinteita.

Vuotava suoli on bakteerien ja suolen sisällön kemiallisesti ja mekaanisesti kuluttama ja luonnollisesti tulehtunut, josta haitta-aineet pääsevät vatsaonteloon. Suoliston hermosolujen tulehduksella on suora yhteys aivoterveyteen.

Tulehtuneen suolen oireyhtymä (IBS) on seurausta huonosta suoliterveydestä, jossa oikean kuidun puute ja sitä seurannut tulehdus kehittyy helposti myös syöväksi. Crohnin tauti on vastaava tila ohutsuolessa.

Hyvä suolistoterveys onkin ilmeisesti tehokas aivoterveyden ja mielialan kohentaja ja pitää muistisairaudet poissa.

Kaikki ovat puhtaasti elintapasairauksia. Kaikki ovat myös oikealla ruokavaliolla täysin parannettavissa vaikka lääketiede yrittääkin uskotella muuta. Näyttöä nimittäin on runsaasti.

IBS:stä parantunut potilas on lääkkeiden myyjille huono asiakas.

Parhaita kuidun lähteitä ovat siemenet, pähkinät, marjat, vihannekset, pavut ja erikoisesti linssit, raaka kaakao. Heikompia ovat hedelmät. Kaura on hyvä ja myös kokoviljan kuitu jos se vaan muuten sopii mikä jo monen kohdalla on nykyään este. Leseet eivät hyviä koska ne hapattavat kehoa.

Viljan gluteiini vastaavasti huonontaa suoliterveyttä samaten kuin lisäaineet ja tulehduskipulääkkeet.

Kommentoi kirjoittajalle