Kommentti HS:n uutiseen lisäravinteiden tarpeellisuudesta

08.12.2016

HS uutisen tiedot ovat tieteen valossa osaksi suurimmaksi osaksi potaskaa.

HS: Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa

Esim. D-vitamiinista on tehty yli 12 000 tutkimusta, jotka kiistatta osoittavat että turvallinen ja terve veren D-vitamiinipitoisuus on se, joka saadaan aurinkolomalla eli 120-150 nmol/l. Siihen on talvisaikaan syötävä purkista 100–150 mcg. Hyvästäkin D-vitamiinirikkaasta ravinnosta saa vain 5-10 mcg.

Suomessa ei tiedetä yhtään D-vitamiinin myrkytystapausta vuosikymmeniin mutta tuhansia ihmisiä saa esim. katkenneita luita joka vuosi. Osteoporoosin päätekijä on D-vitamiinin puutos, joka on suurimmalla osalla suomalaisista.

Ruotsissa D-vitamiinisuositukset ovat vielä Suomeakin alhaisemmat. Siellä myös osteoporoosi on  kaksi kertaa meikäläistä yleisempää. 30 % naisista tulee saamaan äkillisen ja ennakoimattoman osteoporoottisen luunmurtuman D-vitamiinin puutteen takia.

D-vitamiini on steroidihormoni, joka vaikuttaa yli tuhanteen geeniin suotuisasti ja parantaa terveyttä kymmenillä eri tavoilla. On vain tyhmää olla syömättä.

D-vitamiinin lisäksi Suomessa on todettu selviä yleisiä puutteita ihmisten foolihapon, magnesiumin, sinkin, kuparin, Omega 3 -rasvojen tasoissa.

Esim. foolihapossa meillä kansallinen suositus on 300 mcg/pv. Englannissa se on biokemian suosituksen mukainen eli 800 mcg, ainoana Euroopassa. Siellä hallitus myös varmistaa että ihmiset saavat 800 mcg pakkosyöttämällä sitä jauhoissa. Englanti on ainoa maa Euroopassa jossa muistisairaudet ovat laskussa. Yhteys on päivänselvä.

Meidän systeemimme ei suosittele foolihappoa edes odottaville äideille, joilla tarve olisi sikiön aivoterveyden kannalta kiireellisin. Täysin vastuutonta, kuten THL:n toiminta osaltaan muutenkin on.

Kommentoi kirjoittajalle